Soroptimisten schenken integrale opbrengst braderie aan De Ruisgaard

19510159_10154620181302452_8202357395849116108_n

Zottegem, 25/06/2017, persbericht – Soroptimist Zottegem-Zuid-Oost-Vlaanderen schenkt de opbrengst van de verkoop van cava en biosap op de braderie zaterdag in Zottegem integraal aan ‘De Ruisgaard’ in Ophasselt.  

Soroptimist Zottegem-Zuid-Oost-Vlaanderen verkoopt nog tot vanavond cava en biosap (appel en appel-kers) ter hoogte van apotheek Multipharma in de Stationsstraat. Voorbijgangers zijn hartelijk uitgenodigd om van een glaasje te komen genieten. De opbrengst van de verkoop gaat naar De Ruisgaard; een ecologische en educatieve boerderij waar zowel kinderen als volwassenen kunnen kennis maken met de kringloop van graan tot brood, van veld tot bord, van melk tot kaas…

De zorgboerderij is in grote mate zelfvoorzienend. De nadruk ligt op informeren, beleven en ervaren. Zo worden er ook regelmatig pedagogische studiedagen voor scholen georganiseerd.

Momenteel vangen zij ook jongeren op die nood hebben aan een time-out of zinvolle dagbesteding door problemen op school en/of thuis. Het is een kleinschalig project waarbij op vraag van een organisatie of school een verblijf kan starten dat varieert in duur van een tweetal weken tot een aantal maanden. Zij vangen ten hoogste 2 jongeren tegelijkertijd op, vaak in een formule waar school en zorgboerderij gecombineerd worden.

De Ruisgaard is nog niet gesubsidieerd. Zij krijgen dus geen toelage voor de opvang van jongeren. In scholen begint de Ruisgaard echter wel meer en meer bekendheid te genieten. De eigenaars Patrick en Bellinda willen met hun educatief aanbod via sensibilisering en vorming kleine veranderingsprocessen op gang brengen. Ze proberen als echtpaar de jonge adolescenten terug zin te geven in het leven. Ze zien zichzelf als een tussenstap in een moeilijke periode. In hun aanpak leren ze jongeren groeien in hun weerbaarheid.

De gift van de Soroptimisten zal voor concrete educatieve initiatieven gebruikt worden. Dankzij het financieel zetje hopen zij bijvoorbeeld een aantal zwembadtickets te betalen als er een dag voor kansarme gezinnen wordt georganiseerd in De Ruisgaard via Mensen voor Mensen. Een andere mogelijkheid is het aanbieden van een attentie aan de vrijwilligers die hen bijstaan in het geven van bijlessen in basisvakken secundair onderwijs opdat de jongere zijn schooljaar zou kunnen afwerken.

Soroptimist Zottegem-Zuid-Oost-Vlaanderen bekijkt op haar beurt waar mogelijke synergi ën met andere gesponsorde projecten liggen zodat kruisbestuiving mogelijk wordt.