Oude Pijntoren Geraardsbergen blootgelegd

2-IMG_2357

Geraardsbergen, 06/08/2017 –  Bij het uitvoeren van vernieuwingswerken aan de Dendersluizen in Geraardsbergen werd de oude Pijntoren blootgelegd. Dit bericht verscheen op 1 en 2 augustus in de media. Naar een kort gesprek met een archeoloog, die standvastig op de werf aanwezig is, maakte deze oude toren deel uit van de vesting die in al vroeg in de 14e eeuw rond de stad werd opgetrokken, als uitbreiding van een kleinere ommuring. (KDP)

In het boek De Muur rond Geraardsbergen, in 2009 uitgegeven door de ‘Geschiedkundige
Kring Gerardimontium’ wordt deze plaats in lang en het breed besproken. Er wordt ook in verteld dat de schepen tot bij de Pijntoren konden varen, zodat de pijnders de schepen konden laden of lossen. Op Bladzijde 196 wordt dankzij een foto, de plaats waar nu de toren werd blootgelegd perfect aangeven: ‘ Op de plaats waar de spar staat, kan mogelijk de Pijntoren gelokaliseerd worden.’

Een ander verklaring is dat in de Pijntoren gevangen werden opgesloten en er gepijnigd
werden. De eerste verklaring is wel de meest aannemelijke voor het woord Pijntoren.
De sterke mannen die in Dendermonde het Rosbeiaard dragen worden nog steeds de pijnders geheten. In het boek De Muur rond Geraardsbergen worden op blz. 19 ook de verschillende etymologische verklaringen van het woord Pijntoren besproken. In het Middelnederlands is pinen ook zwaar werk verrichten, zich uitsloven. Intussen is pinnen een hedendaags werkwoord geworden, toch in Nederland en Duitsland waar men betalen met de bankkaart ‘pinnen’ noemt!

(telst en foto’s, Karel De Pelsemaeker)