OLSA BRAKEL FREE FEESTEN

Free Feesten terug op de agenda na meer dan 15 jaar afwezigheid!

Valiezenkoers Mullem: Carmen van ‘F.C De Kampioenen’ laat de zon weer schijnen

IMG Carmen

Mullem, 16/08/2017 –  Het is 15 augustus en dan is het weer tijd voor de Valiezekoers in Mullem. Al voor de 48ste keer toveren De Vliegende Arend het plein van het illustere dorp om tot een waar koerscriterium. De presentatie is in handen van Loes Van den Heuvel, beter bekend als Carmen van ‘F.C. De Kampioenen’. “Twintig jaar geleden was ze hier ook al om te presenteren”, zegt DVA-voorzitter Thijs Van de Velde. “En ik ben speciaal nog eens naar de coiffeur geweest”, grapt de actrice. (AVC)

Veel lachende gezichten op geslaagde 48ste editie van Valiezekoers

Na regen komt zonneschijn. En gelukkig voor het DVA-team en de Mullemse bevolking dat dit spreekwoord waarheid bevat. Het is bijna vier uur in de namiddag en het zware onweer van deze ochtend heeft plaatsgemaakt voor een stralende hemel. Mullem maakt zich op voor de 48ste Valiezekoers. De jongerengroep van ‘De Vliegende Arend’ ruimen de laatste restanten op van de dorpspelen die om 14 uur doorgingen. In het parochiezaaltje wacht Loes Van den Heuvel. Zij zal straks het fameuze wielerevent organiseren. “Carmen van ‘F.C De Kampioenen’ kwam twintig jaar geleden ook al naar Mullem en dat was een enorme meevaller”, zegt voorzitter van de jeugdgroep Thijs Van de Velde. “Iedereen kent haar, jong en oud. Toen we deze zomer kaarten verkochten voor onze Valiezediner-dansant zagen we vele tv’s nog altijd open staan op ‘F.C. De Kampioenen’.”

Held voor één dag

Thijs is alvast heel blij met de opkomst als hij naar buiten kijkt. “Het plein staat al goed vol”, merkt hij op. “Veel mensen komen graag kijken naar een ludieke koers op en rond het dorpsplein in Mullem. Het is vooral een volksfeest met veel ambiance.” En op de vraag hoe ze elk jaar aan al die deelnemers geraken, lacht Thijs: “Dat zijn mensen die graag eens voor één dag de held van Mullem willen zijn.”

Deze ochtend lag het dorpsplein nog kletsnat en donderde het enorm. Deze editie kon dus evengoed anders uitgedraaid zijn. “We zijn inderdaad ook afhankelijk van het weer”, zegt Thijs. “Meestal konden we erop wedden dat het op 15 augustus goed weer was, maar de laatste edities viel dat letterlijk en figuurlijk in het water. We hoopten nu opnieuw op goed weer en gelukkig blijft het tot nu toe droog.”

Zonder Nerooke

In verschillende categorie ën wordt straks om de prijzenpot van 500 euro gevochten. Er is ook een mountainbike te winnen. Om de deelnemers te stimuleren om attractieve fietsen te maken, is een originaliteitsprijs voorzien. “Daar zitten soms knotsgekke speciale fietsen bij waarop wel tien of meer ‘fietsers’ zitten”, weet hij. “Al hopen wij dat Carmen zichzelf ook eens aan een van die fietsen zal vergrijpen.” Ook de grootste pechvogel kan rekenen op een speciale prijs. Maar eerst moeten deelnemers dus zes rondes afleggen op het plein, in de kasteeldreef en door de tent. Na iedere ronde moeten ze ook een kledingstuk aantrekken vanuit hun eigen valies. Wie dat juist doet en als eerste aan de finish staat, wint de race. En zo dankt de Valiezekoers haar naam.

Loes Van den Heuvel heeft zich ondertussen volledig opgetut als Carmen. Op de Valiezekoers kennen ze haar al ondertussen. “Ik ben hier een vertrouwd gezicht”, vertelt ze. “En ik ben speciaal nog eens naar de coiffeur geweest.” Haar trouwe metgezel Nerooke is er nu wel niet bij. “Dat hondje is ook al op leeftijd, h é”, legt ze uit. “Dus hij is bij Xavier gebleven.” Of Carmen ook op een fiets zal kruipen, twijfelt ze. “Ik heb niet getraind”, geeft de ‘F.C. De Kampioenen’-ster toe. “Maar ik zal mijn uiterste best doen om alvast goed te presenteren.”

Plaatselijke specialisten

Alvorens Loes de deelnemers mag voorstellen, krijgt ze eerst nog kort een uitleg wat er te gebeuren staat. Even later wordt ze naar buiten geroepen en horen we haar stem weergalmen over het dorpsplein. Klokslag om 16 uur wordt het startschot gegeven voor de Valiezekoers. De eerste van de zes reeksen gaat van start en dat is voor de kinderen van 9 tot 15 jaar. “Het is de grootste opkomst sinds jaren”, vertelt Carmen in de microfoon. “Ze zijn zelfs met zoveel dat er een aparte jongens- en meisjesreeks wordt ingelast.” De kinderen krijgen een aangepast en kleiner parcours dan de volwassenen. Zo wordt het publiek al goed opgewarmd om daarna met de categorie van de mannelijke snelheidsduivels te beginnen. Tussen die mannen staat ook ex-wielrenner Dave Bruylandts. In een kort interview tussen hem en Carmen vertelt Dave dat hij hier in 2004 ook al aan de start stond. “Ik was toen dat jaar ook derde geworden in de Ronde van Vlaanderen”, weet hij nog. “Maar nu ben ik hier niet voor een podiumplaats. Sinds de vorige keer weet ik dat ik me niet te veel illusies moet maken. Er zijn hier genoeg plaatselijke specialisten die én snel kunnen rijden én snel een kledingstuk kunnen aantrekken.” En gelijk heeft de voormalige wielrenner. Met zijn rugnummer dertien heeft Dave ook niet veel geluk en eindigt hij ergens in de middenmoot.   Daarna is het aan de vrouwelijke snelheidsduivels.

Electric Loes Brothers

Na de pauze is het de beurt aan de kleine speciale fietsen. “Mijn portooke is nog niet leeg”, weergalmt het door de micro wanneer Carmen weer aan de start wordt gevraagd. Bij die fietsen zien we ook twee mannen die zich verkleed hebben als een vrouw. “De voil janetten van Aalst zijn hier ook”, grapt Carmen. Op hun fiets is ook een blote opblaaspop gemonteerd en op hun T-shirt staat ‘Electric Loes Brothers. “Is dat vernoemd naar mij?” vraagt de presentatrice. “Dat heb je goed gezien”, lachen ze.

Afsluiten doen we met de grote speciale fietsen. Daarbij is de samengestelde gocart van ‘De Kampioenen van Mullem’ het meest opvallend. Drie plaatselijke bekendheden hebben zich daarbij verkleed als Boma, Xavier en DDT. Met hun toeters en confetti dokkeren ze over de kasseien. Winnen doen ze niet, maar uiteindelijk is het principe van de Valiezekoers dat deelnemen belangrijker is dan winnen. “Het was weer een leutige en grappige bedoening”, zegt Dave Bruylandts. Carmen treedt hem daarin bij. “Het was hier opnieuw warm en gezellig”, oppert de actrice.

Op naar vijftigste verjaardag

IMG_9030

Maar nog helemaal gedaan is het niet. “Als de deelnemers zich goed en wel hebben opgefrist, zal de dorpsfuif beginnen”, zegt Thijs. “En op vrijdag is er dus ook nog de Valiezediner-dansant, voornamelijk bedoeld om de mensen van Mullem samen te krijgen.” Zaterdag sluiten ze de Valiezefeesten dan echt af met de V-party. “Onze fuif loopt elk jaar beter en beter. Het heeft zo zijn ups en downs gehad. Het grootste probleem was om voor jongeren de weg naar het kleine Mullem te vinden”, grapt hij.

Op de vraag of ze volgend jaar terug op het appel zijn, weet Thijs snel een antwoord. “Normaal gezien wel”, zegt hij. “We willen nog zeker twee jaar doorgaan. Dan vieren we onze vijftigste verjaardag.” En zo gaan de Mullemnaars nog tot de vroege uurtjes door.

(Anthony Van Caeneghem)

X