Ironborn: Rock & Roll is dead (foto’s & kritische review)

20170819 kermis zottegem - IMG_0965 - ironborn.jpg

Zottegem, 21/08/2017 – Wie vandaag in de Vlaamse Ardennen een caf é binnen stapt en naar de affiches kijkt weet direct welke band in de smaak valt van organisatoren. Deze verslaggever had nog een goesting te voldoen want hoewel de bespreking van hun album en het interview met de band al duidelijk maakte dat ze in het beton en staal van elke Vlaamse concertzaal zitten gegoten, was er nog geen kans om een fotoreportage te maken. Immers,… ze staan nog vaak geboekt als de support act van gevestigde bands die dan met de aandacht gaan lopen. En dat is deels hun eigen schuld,…

Een kritische review van het optreden van 20/08/2017 in Zottegem, Platte Batterie.

Een live optreden van Ironborn is vandaag nog te veel voer voor de happy few die hun favoriete vier bands weten te appreci ëren. Bescheiden warmen ze het publiek op voor de kleppers die na hen komen. Komaan zeg, gödverdömme!

20170819 kermis zottegem - IMG_0820 - ironborn.jpg

Al bij de eerste eigen song (een ‘bigger than life’ Lemmy tribute: Rock & Roll is dead) walsen ze het podium plat. En dan beginnen ze als de eerste beste amateurband covers te spelen, terwijl ze zopas een magistraal album hebben uitgebracht.

Eigenlijk mag je van dit kaliber muzikanten verwachten dat ze het lef hebben om het publiek omver te blijven blazen met eigen materiaal.

En tussendoor kunnen ze gerust nog enkele covers spelen ter ere van hun helden, maar niet omgekeerd.  Gebrek aan zelfvertrouwen en gebrek aan kust-de-kloten-attitude is nefast voor bands die boven het cover-niveau willen uitsteken. Tussendoor spelen ze voorzichtig wat eigen materiaal,… alsof ze ‘nog niet goed durven‘.

Door dat lamlendige ge-cover duurt het een poos voor ze volledig onder stoom geraken,… en uiteindelijk gaat het publiek wel uit het dak. Dan zie je tot wat de band ècht in staat is. Ze hebben dus ook de steun van het publiek nog te veel nodig.

20170819 kermis zottegem - IMG_1300 - ironborn.jpg

Uiteindelijk brult iedereen mee, staat het bordes in vlam en stapt de volgende band op planken waar ze hun sokken aan verbranden.  

Als rockliefhebber verwacht ik van deze kleppers niets minder dan het lef en de attitude om met het zelfvertrouwen van een headliner het podium op te klimmen en van het eerste moment met hun eigen (prachtige) muziek het publiek neer te maaien. Als ik een goeie coverband wil horen, dan is er andere keuze genoeg. Dit is een band die meer kan, want dat bewijzen ze in de studio èn nadat het publiek is opgewarmd.

20170819 kermis zottegem - IMG_1678 - ironborn.jpg

Op weg naar het volgende concert, want je kan ze nog meermaals bekijken (en vooral beluisteren) op podia allerhande in de Vlaamse Ardennen. Komt het er nog van?

Later kan je dan zeggen:Hey, ik heb die gasten nog bezig gezien toen ze stopten met coveren en volop in hun eigen materiaal gingen geloven!

 

(SjK)

 

X