Fotoreportage: Balegem is een molendorp

unnamed (1)

Balegem, 13/09/2017 – De Windekemolen heeft vooralsnog geen wind in de zeilen… Het dorp Balegem kan je zonder overdrijven  een “molendorp” noemen. (HDK, foto’s L.A.M.P.)

De Windekemolen krijgt, wat de Guillotinemolen helaas niet krijgt, namelijk een grondige restauratie. Nochtans is een herstelling van de Guillotinemolen meer dan een noodzaak en velen inwoners van Balegem vinden het bijzonder jammer dat deze “stenen reus” aan zijn lot wordt overgelaten…De stenen molen dient niet als zodanig “maalvaardig” te worden gemaakt, maar dat er struiken en boompjes  binnen en buiten op de molen groeien, dat is voor vele inwoners geen schoolvoorbeeld van goed beheer. Hoe mooi zou hij niet staan na een opknapbeurt en een laag witte verf… wij inwoners dromen er zelfs van.

De Windekemolen is momenteel ontdaan van zijn stellingen rond de molenkast. Aan de buitenkant zijn de herstellingen duidelijk te zien. Binnenin de molen zijn intussen ook grondige vervangingen en herstellingen bezig en voor de lezers  De Beiaard konden wij een paar foto’s maken. Naast de molenkast staat de “staak” want de Windemolen is een staakmolen. De originele staak is behouden maar hij krijgt een nieuwe “zetel”  en nieuwe buitenschoren. Diverse onderdelen worden nog vervangen of hersteld. Uiteindelijk is het de bedoeling om de staakmolen  weer draai-en maalvaardig te maken. De aannemer is Boers en Peusens die dit jaar  de restauratie aangevat hebben. De provincie is de bezieler en betaler van het ganse project.

(Herman De Knijf ,  foto’s L.A.M.P)