Boekbespreking ‘De maakbare baby’ door Petra De Sutter en Eline Delrue

3031246-4c93cff8973a3f20f07a775e9292ad10

Horebeke, 24/10/2017 –  Bij Academia Press is het boek ‘ De maakbare baby’ uitgekomen van Petra De Sutter en Eline Delrue.   (BB)

Petra De Sutter is bekend als arts- gynaecoloog, senator en parlementslid bij de Raad van Europa.  Ze is hoofd van de afdeling reproductieve geneeskunde in het UZ Gent en professor aan het UZ Gent. Co-auteur Eline Delrue is freelance journaliste.
Met dit boek ‘De maakbare baby” willen Petra en Eline een debat openen omtrent de ethiek.

Petra De Sutter: “E én op de zes koppels heeft medische begeleiding nodig om zwanger te worden. Het antwoord op deze problemen is al lang niet meer alleen IVF, maar gaat van in-vitrofertilisatie over draagmoederschap tot baarmoedertransplantatie. In het boek behandelen we de verschillende technieken verstaanbaar, overzichtelijk en bevattelijk voor lezers met en zonder medische achtergrond. Het wetenschappelijk verhaal wordt afgewisseld met persoonlijke verhalen van jonge koppels en ouders. Van daaruit openen we de deur naar het ethisch debat. Want wanneer springt het licht in het labo op rood, nu wetenschappers de ene doorbraak na de andere forceren? In andere delen van de wereld is er al sprake van een grote vorm van commercialisatie. Met geld kan men veel bekomen maar hoe ver kunnen we gaan. Straks kan men inspelen op het design maar iedereen wil toch zijn eigen genetisch kind. Alles moet tevens veilig, effici ënt en betaalbaar blijven.”

Het boek kent geen taboes en is onderverdeeld in hoofdstukken rond: klassieke IVF, donatie, draagmoederschap, baarmoedertransplantatie, nieuw gezinsvormen, eicellen invriezen, embryoselectie, genetische modificatie en de voortplanting op haar kop. Wanneer wordt de wens naar een ‘ kind’ een drang naar een ‘ gezond kind’ en zelfs een dwang naar het ‘perfecte kind’? Zes internationale wetenschappers en filosofen werden ook naar hun mening gevraagd. Hoe ver gaan we onze kinderwens vervullen en waar ligt de grens?

Bert Broos.