Schitterende actie van Zottegemse imker!

15380714_10154020003577541_729289197485539462_n

Zottegem, 26/10/2017 –  Jan Heytens van imkerij De BijenVriend te Zottegem verkoopt een een struik die het bijenbestand fors kan doen toenemen.  

Vorige jaar was de actie ‘Laten we 100.000 bijenstruiken planten‘ een bijzonder groot succes. Er was interesse in het ganse land, tot in Nederland toe en uiteindelijk werden zowat 20.000 bijenstruiken aangeplant. Door landbouwers, particulieren, natuurverenigingen en bedrijven. Deze winter zet Jan Heytens de bijenplantactie verder, met als bedoeling de resterende 80.000 bijenstruiken te planten. De bijen hebben het immers moeilijk, vooral door een gebrek aan bloeiende planten. Bijenstruiken zijn daarbij veel effectiever en duurzamer dan bloembollen. E én struik levert al snel het equivalent aan voedsel van duizenden krokussen.

Praktisch

Een eerste afhaaldag is er op zaterdag 4/11/2017 te Zottegem. Op 18/11 te Oudenaarde en op 25/11 te Gavere.

Meer info en bestellen kan via : http://www.bijenvriend.be/nl/5-bijenplantactie

Over welke struik gaat het ?

De spork (Rhamnus frangula) is d é ideale bijenstruik : bloeit van mei tot september. En is daarmee meteen de langstbloeiende struik van West-Europa. Bijen zijn verzot op de vele kleine bloemetjes. Ze halen er zowel stuifmeel als nectar op. Vogels en fazanten houden van de vele bessen, die de struik maandenlang tooien. Bijzonder is dat bloemen en bessen tezelfdertijd aanwezig zijn. Bovendien is de plant van levensbelang voor sommige vlinders : de spork is de enige waardplant voor de citroenvlinder. Ook de rupsen van het boomblauwtje leven van zijn bladeren.

Spork kan overal groeien en bloeien.

De spork groeit makkelijk op alle bodems, het liefst wat zuur en vochtig. Plant hem in de zon, dan levert hij massa’s bloemen, reeds in het jaar van aanplant. Hij wordt 2 à 5 meter hoog. Snoeien deert hem niet : het levert net meer takken en bloemen op. Vandaar dat hij van oudsher in heggen en houtkanten gebruikt werd.

Een inheemse, maar onbekende struik.

Alhoewel de struik inheems is in heel West-Europa, kennen momenteel maar weinigen hem nog. Met uitzondering van de imkers. Het is inderdaad een ietwat onopvallende struik, behalve dan dat hij het hele bloeiseizoen zoemt van de bijen. Deze ecologische superstruik verdient dan ook meer aangeplant te worden. Zo worden de bijen en andere dieren heel het jaar door van voedsel voorzien.  Ideaal voor grotere oppervlakten, heggen, industrieterreinen, natuurgebieden, landbouwers.