Correctionele rechtszaak tegen Horebeekse bankier Browaeys krijgt een vervolg voor het Hof van Beroep In Gent

brow2.jpg

Brakel, 30/10/2017 –  Tussenarrest uitgesproken op vrijdag 27 oktober 2017 in Gent — vervolg en definitief arrest in april 2018?

Waarover gaat dit?

Wat een huiszoeking betekende op 18 september 2013 in Horebeke in het zakenkantoor Browaeys van burgemeester Jozef Browaeys is uitgegroeid tot een correctionele rechtszaak die van start ging op vrijdag 26 februari in Oudenaarde. In september 2013 na de huiszoeking ontkrachtte burgemeester Browaeys de geruchten over een fraudezaak. Jozef Browaeys zei toen dat het enkel om een erfeniskwestie ging bij een klant. Het leek wel op een fait divers. In alle vroegte werden toen evenwel computers in beslag genomen. Het parket wou toen geen details geven in belang van het onderzoek.

Klachten

Er was eerder een klacht neergelegd door de Brakelaar Guido De Temmerman en er werd een strafvordering opgesteld tegen Browaeys Tom, Deruyck Sophie, Browaeys Finance NV en Jozef Browaeys. Na een grondig onderzoek van het Parket heeft dit geleid tot een dagvaarding voor de correctionele rechtbank voor Tom Browaeys, De Ruyck Sophie en de N.V. Browaeys Finance.    Wat werden de beklaagden ten laste gelegd? In de periode van 1999 tot 2009 werden aanzienlijke sommen geld verduisterd. Het gaat hier om honderdduizenden euro’s en iets minder dan 50.000 Amerikaanse dollars. Tevens werden heel wat juwelen verduisterd uit een kluis van een bankfiliaal. Verder wordt er aangeklaagd dat er een huis op lijfrente werd gekocht zonder dat evenwel werd vergoed. De aanklager verloor tevens heel wat interesten. Men heeft het over schriftvervalsing. De zaak ging aan het rollen toen de beide ouders van Guido De Temmerman waren overleden. De vader was overleden in 1999 en de moeder in 2009. Guido kreeg in de mot dat de overschrijvingen niet klopte van de gelden die nog beschikbaar waren en legde klacht neer bij de Oudenaardse politie in de loop van 2010. Deze zaak zou geen alleenstaand feit zijn want ook een dame uit Zwalm zou enkele honderdduizenden euro’s hebben kwijtgespeeld omdat het werd voorgesteld als een schenking. Deze laatste trok haar klacht evenwel in na de eerste zittingen.

Vrijgepleit in september 2016 door Oudenaardse rechters

Tom Browaeys is ten onrechte beschuldigd van oplichting en verduistering in een erfeniskwestie. Dit zei en besliste de Oudenaardse rechter in september 2016. De verdediging van Browaeys met name meester Jacques Vander Schelden gaf toen volgende commentaar: “ We hebben altijd in de goede afloop geloofd, omdat deze uitspraak nu eenmaal de logica zelf is. Maar het is voor mijn cli ënten in ieder geval toch een hele last die van de schouders valt, nu die vrijspraak er is en de onschuld vaststaat. Deze klacht en de grote aandacht die ze in de media heeft gekregen, hebben mijn cli ënten onherstelbare schade toegebracht.”

Hof van Beroep in Gent met tussenarrest op 27 oktober

Brakelaar Guido De Temmerman zag het anders en ging met zijn raadsman Christophe Glas van Advocatenkantoor Glas  in beroep tegen de uitspraak in Gent. Ondertussen hadden er al verschillende zittingen plaats in Gent. Eind september was het Hof van Beroep niet klaar met haar arrest en werd de zitting verdaagd naar 27 oktober. Tijdens de zitting vorige vrijdag waren beide partijen op de afspraak en werd er een tussenarrest uitgesproken. De zaak zal worden voortgezet op 12 april 2018. De partij Browaeys moet zich in tussentijd bijkomend verdedigen tegen bepaalde mogelijke inbreuken op de bankwetgeving.

Het Openbaar Ministerie moet bij het FMSA (1) nagaan of er maatregelen genomen werden tegen Browaeys in het kader van het gevoerde onderzoek en/of er maatregelen zullen genomen worden nadat het FSMA het dossier ontvangen heeft via het Openbaar Ministerie.
(1) FSMA De Autoriteit voor Financi ële Diensten en Markten (FSMA) is de instelling die toezicht houdt op de Belgische financi ële sector. Het is de opvolger van de vroegere Commissie voor het Bank-, Financie– en Assurantiewezen (CBFA).De FSMA is dus geen bank, maar staat als ‘financi ële waakhond’ in voor het toezicht op de financi ële markten.
Bert Broos (archieffoto)
X