OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Unieke expo ‘100 jaar Vliegplein Scheldewindeke’

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Scheldewindeke, 31/10/2017 –  Wie meer wil weten hoe het ‘Vliegplein Scheldewindeke’ er vroeger uitzag, welke gebouwen er verdwenen zijn, welke reputatie het vliegplein had, welke gebeurtenissen er zich afspeelden, kan in den Amb8, Lange Ambachtstraat in Oosterzele   terecht, voor de unieke expo ‘100 jaar Vliegplein Scheldewindeke’. En leuk meegenomen, de toegang is gratis. (R 17, foto’s DDL).

De expo wordt officieel geopend op zondag 5 november om 10 u 30 door burgemeester Johan Van Durme en schepen van cultuur Marleen Verdonck. Na de opening loopt de expo nog tot en met zondag 12 november. De expo is dagelijks toegankelijk vanaf 9 u 30 tot 12 u en van 13 u 30 tot 17 u. Het idee is bij de Heemkundige Genootschappen ‘Windeke in de Wereldoorlogen’ en ‘Gijzelse   Kerkuil’ gegroeid om uit te pakken met de tentoonstelling ‘100 jaar Vliegplein Scheldewindeke’. Toen WO I uitbrak, stond de luchtvaart in zijn kinderschoenen, maar de oorlog stimuleerde de ontwikkeling ervan. Verkenningsvliegtuigen en zeppelins werden vervangen door echte jachtvliegtuigen en bommenwerpers. Eind 1917, begin 1918 startten de Duitse bezetters met de aanleg van een vliegveld op grondgebied Scheldewindeke — Dikkelvenne, langsheen de Lange Munte. Het vliegveld was het modernste van zijn tijd, met een radiostation, verlichting en de eerste baan in beton. De verharding was noodzakelijk voor de zogenaamde ‘Riesenflugzeuge’, reuzenvliegtuigen met 4 tot 6 motoren. Geladen met bommen (voor onder andere raids op Londen) en brandstof wogen ze tot 13 ton.

Schaalmodel reuzevliegtuig
In het kader van de herdenking van het einde van WO I loopt in den Amb8 in Oosterzele een retrospectieve die de opgang en val van het ‘Vliegplein’ in kaart brengt. Blikvanger van de expo is een schaalmodel van zo’n reuzevliegtuig, schaal 1/6 (schaalmodel van ca. 7,5 m x 3,6 m). Met foto’s, documenten en uniek materiaal wordt het ‘Vliegplein Scheldewindeke’ van vroeger tot leven gebracht. Waarom moet je gaan kijken naar de expo ‘100 jaar Vliegplein Scheldewindeke’? Er zijn foto’s die nog nooit werden gepubliceerd en wel 100 jaar terug gaan in de geschiedenis. Voor echte heroïek moet je naar de tentoonstelling gaan kijken.
                                                                                                                                                                                                                                               
Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle
X