Oosterzele, Melle en Merelbeke werken samen voor openbare verlichting

DDL merelbeke voorstelling regiomasterplan voor openbare verlichting (18)

21/11/2017 –  Energiedistributiebedrijf Eandis overhandigde vrijdag een afgewerkt ‘regiomasterplan voor openbare verlichting’ aan deelnemende zes gemeenten. Daarin legden ze samen hun beleidskeuzes vast op het vlak van openbare verlichting voor in totaal 16524 lichtpunten. De klemtoon ligt op kosteneffici ëntie, energiezuinigheid en veiligheid.

Zes gemeenten werken samen

Merelbeke, Oosterzele, Melle, De Pinte, Destelbergen en Sint-Martens-Latem besloten al in 2014 om samen te werken voor de opmaak van het ‘Regiomasterplan Zuid-Schelde-Lieve’. Ze legden samen hun beleidskeuzes vast voor hun openbare verlichtingsparken. Daartoe volgen ze een intensief studietraject, begeleid door Eandis. Elke deelnemende gemeente kreeg eerst een individuele doorlichting van haar huidige verlichtingspark. Onder meer op basis daarvan bepaalden ze samen een duidelijke visie rond openbare verlichting. Daarin besloten ze drie klemtonen te leggen: kosteneffici ëntie, energiezuinigheid en veiligheid.

Het volledige grondgebied werd verdeeld in een 18-tal verschillende ‘deelruimten’. Dat zijn gedefinieerde gebieden waar de openbare verlichting een specifieke taak heeft. Eenvoudig voorbeeld: op een landelijke weg zijn er andere verlichtingsvereisten dan bij een drukke lokale verbinding. Elke deelruimte kreeg dan ook een specifieke set technische en vormelijke parameters. Dankzij die intensieve oefening krijgt elk gebied in Zuid-Schelde-Lieve stapsgewijs een openbare verlichting op maat.

Het volledige studietraject, inclusief kaarten, cijfers, analyses, strategische keuzes en deelruimten, werd door Eandis gebundeld in een naslagwerk per gemeente. Dat zal de komende jaren dienstdoen bij de voorbereiding van lokale wegenwerken of andere investeringen aan het openbare domein.

‘Dankzij ons studietraject kunnen de betrokken steden en gemeenten beter gefundeerde beleidsbeslissingen nemen, ‘ zegt Dirk Smet, hoofd infrastructuurgebied Schelde-Lieve bij Eandis. ‘Concreet voorbeeld: in deze regio brandt bijna 99% van de lampen de hele nacht door, wat op heel wat plaatsen niet nodig is. Via het masterplan wordt die situatie op een doordachte manier bijgestuurd, vooral door de toepassing van doof- of dimprogramma’s of door de plaatsing van aangepaste verlichtingstoestellen. Zo kan het energieverbruik naar beneden, vandaag goed voor bijna 6. 646. 000 kWh per jaar of het stroomverbruik van bijna 1200 gezinnen. Op die manier steunt het plan tegelijk de milieudoelstellingen van de steden en gemeenten, die zijn vastgelegd in burgemeestersconvenanten. ‘