Nieuwe straatnaam in Oosterzele: Pastoor Wackensstraat

DDL scheldewindeke nieuwe straat naam pastor wackensstraat (2)

Oosterzele, 29/12/2017 –  Tijdens de jongste zitting van de gemeenteraad werd de nieuwe straatnaam ‘Pastoor Wackensstraat’ definitief vastgelegd voor de nieuwe verkaveling met wegaanleg in de Sint-Kristoffelstraat, tussen de huisnummers 7 A en 9. Er werden tijdens het openbaar onderzoek geen bezwaren ingediend. (R 17, foto DDL).

Pastoor Carolus Constant Wackens kon op 9 september 1914 door zijn tussenkomst 88 Dendermondenaren van het Duitse vuurpeloton redden. Honderden burgers werden toen vanuit Dendermonde naar Duitsland gedeporteerd. Een executiepeloton stond klaar om hen te fusilleren. Pastoor Wackens slaagde erin de bevelhebber commandant-majoor Freiherr von Fostner ervan te overtuigen de gevangenen niet neer te schieten, maar onder zijn toezicht achter te laten in de ‘patronage’ van Scheldewindeke. Nadien liet de pastoor de gevangenen in groepjes vertrekken en redde zo hun leven. Pastoor Wackens kon door zijn ongelooflijke dapperheid de gruwel verhinderen. Er was veel diplomatie en overredingskracht nodig.

Burgemeester Johan Van Durme: ‘Omdat pastoor Wackens Carolus Constant Wackens ook voor de stad Dendermonde heel veel betekend heeft, heb ik de stad Dendermonde alvast gevraagd om ook daar onze ‘Oosterzelenaar’ te eren met een bijzondere straatnaam’. Een delegatie uit Dendermonde kwam jarenlang naar Scheldewindeke afgezakt om ‘redder’ Carolus Constant Wackens te vereren. Hij werd terecht als een ware held beschouwd.

Reporter 17, foto Danny De Lobelle