“Een markthal van meer dan 1 miljoen euro, is dat nodig?”

unnamed

01/01/2017 –  Het is gewoonlijk vrij stil bij de Houtemse oppositiepartijen (CD&V en NVA en SPA), en het is dan ook een beetje uitzonderlijk dat de oppositie een persbericht de wereld instuurde.

Wij de oppositie vragen een belastingverlaging en maken daar een officieel punt van, raar maar waar Open VLD die dit agendapunt eerst via de pers naar buiten bracht, onthield zich bij de offici ële stemming. Nieuw Houtem op zijn beurt verwijt de oppositie schoolmeersterlijk,  dat ze niet voldoende luisteren naar de toelichtingen bij de budget besprekingen, en dat de oppositie goochelt met cijfers en wat in het wilde weg schopt. De gezamenlijk oppositiepartijen merken op dat een begroting bestaat uit inkomsten en uitgaven, en zegt ze als we de uitgaven binnen de perken houden dan is een minder inkomst door belastingverlaging perfect te verantwoorden. De politieke partijen moeten het volledige plaatje durven bekijken en in vraag stellen. Zo zijn alle dorpskernen gerenoveerd en dus zijn de kosten voor de volgende  30 jaar gekend. De Houtemnaar betaalt hiervoor nog 30 jaar af, want er zijn inderdaad geen leningen aangegaan, daarentegen zijn er wel kredieten voor 30 jaar opgestart, bij Aquario,Intervia, enz… Reeds vanaf 2012 is er een overschot op de budgetten. In 2017 halen we een overschot van 1.316.170 euro. De financi ële schuld per inwoner is gehalveerd naar 207 euro. Een belastingverlaging van 1 % mindere inkomst kan dus best.

De oppositie stelt vraagtekens bij sommigen uitgavenposten:

Een nieuwe markthal van meer dan 1miljoen euro, is dat nodig ?

Een waterpartij van bijna 122.000, een schandpaal van 37.000 euro, een natuursteen bestrating van meer dan 1 miljoen euro, en een thematent voor de jongste jaarmarkt van bij 50.000 euro  is dat allemaal wel nodig?

De totale kostprijs voor de heraanleg van het Marktplein is 8.000.000 euro zonder de verrekeningen dat is ongeveer 800 euro per inwoner. Dat is een behoorlijke uitgave kost, vooral omdat de meerderheid vooraf aankondigde er geen prestige project van te maken… De oppositie vindt dat de meerderheid moet stoppen met onnodige uitgaven en het belastingsgeld niet roekeloos door ramen en deuren moet gooien.

Intussen is het voorstel voor belastingverlaging van de oppositiepartijen achterhaald, en werd reeds een belastingverlaging doorgevoerd zegt de Houtemse oppositie.

Persbericht namens de Houtemse oppositiepartijen, samengevat  door de redactie samengevat:  

HDK – Foto L.A.M.P.
X