Bart in Hollywood – Get Out

26694977_10214831492243846_926473277_o

06/01/2018, Bart in Hollywood over Get Out – Jordan Peele’s GET OUT is mijn favoriete film van 2017. Hij is nu verkrijgbaar op DVD/BluRay en binnenkort wel ergens online of digicorder-gewijs te huren. Maar waarom is dit nu mijn favoriete 2017-film?

We worden overdonderd door recyclage van oude formats. Overdonderd door sequels, prequels en remakes. Niet dat daar iets mis mee is – als ze goed gemaakt zijn tenminste – maar wat doet het deugd om een film te zien die origineel en vernieuwend uit de hoek durft komen. Jordan Peele did it en dan wel nog met zijn regie-debuut. De kritieken waren terecht lovend en Get Out mag dan ook gerechtvaardigd een fenomeen genoemd worden. De prent wordt bestempeld als de eerste grote paranoia film van het Trump-tijdperk, het zou wel eens de eerste van velen kunnen worden.

Hij uit kritiek op een conservatieve maatschappij doordrenkt met vooroordelen. Over de verhaallijn ga ik mij beperken tot één zin om de pret van zijn fantastische plot niet te bederven. De film gaat over een zwarte man die kennis maakt met de familie van zijn blanke vriendin en zich daar vrij snel gevangen voelt in een nest van mogelijke racistische moordenaars. De film valt niet onder één noemer te plaatsen maar kreeg de stempels Horror, Komedie, Mysterie en Spanning mee en kent een uitermate intelligent script. Een verhaal waar je lang na de aftiteling nog zult over praten met je medekijkers.

Peele weet een surrealistische en tegelijk zo herkenbare spanning op te bouwen en dat lukt hem vooral zo goed door de acteerprestaties van Daniel Kaluuya,  een jongen die binnen de kortste keren een oscar in zijn handen heeft, let op mijn woorden. Ik zou nog uren kunnen doorgaan over waarom deze film zo goed is, maar dat is aan jullie om te ontdekken. Elk woord hierboven is er één te veel, deze moet je ontdekken. Ervan genieten. Erover praten en op termijn herbekijken. Geniet ervan.