Bart in Hollywood: vier gratis cultfilms

Bart in Hollywood.jpg

08/01/2018 –  Gratis Films downloaden bij De Beiaard? Dat kan. Jullie krijgen bij dit artikel 4 gratis films.

Op het grote wereldwijde internet staan er films ter beschikking die in het publiek domein vallen en die we voor eigen gebruik kunnen downloaden. Of toch, dat is de claim van de makers van de websites: publicdomaintorrents.com en moviesfoundonline.com. Ook op Youtube kan je volledige films en documentaires legaal bekijken. Maak je geen illusies. De nieuwste Star Wars zal je misschien wel vinden online, maar legaal kijken doe je dan niet. De Public Domain films zijn vaak oudere films maar daarom zeker niet minderwaardig en ik ben ervan overtuigd dat er pareltjes tussen zitten waarvan je het bestaan niet kende.

Een filmreeks die ik jullie graag wil aanbieden is The Streetfighter collectie met de Karateka Sonny Chiba, de Japanse tegenhanger van de Chinese Kung Fu-specialist Bruce Lee. Waar Lee gracieus en atletisch was, was Chiba rauw en explosief. Zijn films zijn niet voor het oog van gevoelige kijkers. Het is dan niet verbazingwekkend dat de meester van de nieuwe gewelddadige cinema Quintin Tarantino enorme fan is van Chiba. QT’s films zitten dan ook vol met verwijzingen naar Sonny Chiba. In True Romance bijvoorbeeld gaan de hoofdpersonages naar de Streetfighter-trilogie kijken in de bioscoop en ook Samuel L. Jacksons donderpreek in Pulp Fiction (‘Ezekiel 25:17. The Path of the righteous man…’) was ontleend aan een Chiba-personage uit de Japanse tv-serie Shadow Warriors. In Kill Bill: Vol. 1 zien we Chiba himself als Hattori Hanzo, maker van samoerai-zwaarden.

Ik ben ervan overtuigd dat niet iedereen de films gaat lusten. Deze reeks is echt voor de liefhebbers van cultfilms die er dan wel en vette kluif gaan aan hebben. Nergens was het bloed roder, het geweld smeriger, botten breken onder luid gekraak en de bad guys zijn nergens onsympathieker dan in deze trilogie. In deel 1 van de serie – daterend uit 1974 – zien we hoe Chiba iemand de tanden uit zijn mond slaat, een verkrachter met zijn blote handen castreert en tenslotte hoe hij iemand het vlees van de keel scheurt. In de trilogie speelt Chiba antiheld Takuma Tsuguri, een brute kracht die zich aan de hoogste bieder verkoopt om vervolgens met alles en iedereen ruzie te krijgen. Deel 2 & 3 bieden nog meer van dat. Toegegeven ze halen de entertainment waarde van deel 1 niet. Later kreeg de trilogie nog een zusje genaamd Sister Streetfighter met een vrouwelijke protagonist die even hard tekeer gaat als haar mannelijke voorganger.

Ben je een liefhebber cultfilms? 70’s exploitation cinema? Of gewoon nieuwsgierig om het te ontdekken? Hier kan je alvast de Streetfighter collectie vinden:

http://publicdomainmovies.net/
http://publicdomainmovies.net/movie/the-streetfighter-1974
http://moviezoot.com/movies/streetfighter/

https://archive.org/details/Streetfighter_778

https://www.youtube.com/watch?v=9S2OdLaj9Xk

https://www.youtube.com/watch?v=XjDSbBNbgi8

https://www.youtube.com/watch?v=e4owNNabEiU

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=lhbLwpQAGns