Vastgoed was in 2017 de inflatie de baas

Vastgoed.jpg

Algemeen, 22/01/2018 –  In 2017 bedroeg de stijging van de levensduurte in Belgi ë 2,1 %. De trouwe spaarders zagen een deel van hun vermogen verdampen met de kleine tot zelfs geen interest die ze momenteel ontvangen voor hun spaargeld. De vastgoedprijzen stegen voor de zoveelste keer, vooral in Oost-Vlaanderen.

Voor gans Vlaanderen steeg de gemiddelde prijs van een woonhuis met 2,6 % , wat een gemiddelde huizenprijs te zien geeft van 266.928 euro. Nog in Vlaanderen steeg de prijs van een appartement met 2,3 % , of een gemiddelde appartementsprijs van 220.268 euro. Een woonhuis is in Vlaanderen gemiddeld 46.660 euro duurder dan een appartement.   Als we nu de prijzen bekijken over een periode van 5 jaar dan is Oost-Vlaanderen koploper voor prijsstijgingen tussen de andere Vlaamse provincies. Op 5 jaar tijd steeg de prijs voor woonhuizen in Oost-Vlaanderen met 9,8 %, voor de appartementen zien we eenzelfde stijging van 9,8 %. Dit geeft voor Oost-Vlaanderen grofweg geschat een stijging te zien van 2 % per jaar voor zowel huizen als appartementen. In Walloni ë is van alle verkochte woongelegenheden 86,3 % een huis en slechts 13,7 % een appartement.   Vlaanderen is dichter bebouwd en 71,8 % van alle verkochte woongelegenheden is een woonhuis en 28,2 % een appartement. Nog interessant nieuws voor wie een appartement wil kopen. Een appartement met twee slaapkamers kost gemiddeld 48.000 euro meer dan een appartement met één slaapkamer. Een appartement met  drie slaapkamers kost gemiddeld 113.000 euro meer dan een appartement met één slaapkamer.

Freddy De Schuiteneer.