Doodgereden wolf op Geraardsbergse autopsietafel

2-Wolf - 24

Geraardsbergen, 14/03/2018 – Gisteren lag de in Limburg doodgereden wolf – een jong mannetje zo bleek – op de autopsietafel van het  Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) in Geraardsbergen.

De wolf kwam  zondag 11 maart 2018 om het leven, na een verkeersongeval  in het Limburgse Neeroeteren. Het kadaver werd  nadien naar het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek gebracht. In Opglabbeek had dierenarts Stef Michiels reeds röntgenfoto’s van het dier genomen. Daaruit bleek dat de wolf, links achteraan een dijbeenbreuk had opgelopen. Hierdoor werd er bijna met zekerheid besloten dat het dier door de aanrijding was gestorven . ‘s Avonds werd het roofdierkadaver nog afgehaald door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) in Geraardsbergen, waar het gisteren op de autopsietafel lag.

Na een kort gesprek met Koen Van Den Berge en met Filip Berlengee twee biologen van het INBO. Ze vertellen over de  geschiedenis  van het INBO dat zich bevindt in de  Gaverstraat. “In  1976 werd het onderzoekcentrum voor de populierenteelt van Swedish Match overgenomen door het federale ministerie van landbouw en werd het ‘Rijkstation voor de populierenteelt’. In 1990 werd het geregionaliseerd en fuseerde het rijkstation voor de populierenteelt in Geraardsbergen met het rijkstation voor bos en hydrobiologisch onderzoek in Groenendaal tot het Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer (IBW).  In 2006 fuseerde het IBW met het Instituut voor Natuurbehoud en werd het het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) met vestigingen in Geraardsbergen en in Brussel. Momenteel worden de resultaten  van de autopsie er verwerkt. Dat kan nog even uren.”  

Karel De Peslemaeker, foto’s met dank aan het INBO in Geraardsbergen

X