Anny Bert: Ze zitten overal en schaden uw gezondheid

Anny Bert - columns

Anny Bert, 16/03/2018 –  Ik heb me een toestelletje gekocht.  Het is loodzwaar. En duur.  Maar ik ga voor veiligheid.

Ik gebruik het enkel binnenshuis : in de keuken, de slaapkamer, de badkamer, de woonkamer, op zolder.

Ik kan me nog moeilijk indenken hoe ik mijn leven organiseerde zonder mijn toestel, mijn Tytgat Olala. Want zo luidt de juiste benaming. In Nederland is het apparaat eveneens te koop, onder de merknaam Hormonium.

Kom je even mee ? Hier is het !

Ik ben net terug van de markt en op tafel ligt een krop sla. Ik til mijn Tytgat Olala op, ik noem het intussen al familiair mijn TO, niet te verwarren met mijn leesbril Theo, en haal het toestel rakelings over de bladgroente. Een oranje lichtje schiet aan en de tekst verschijnt : Wassen op 70 ° ! Ook de komkommer krijgt een beurt en TO verwittigt : Voor alle gebruik maar niet voor menselijke consumptie !

Komt goed uit, denk ik, want mijn vliegenmepper is toch spoorloos.

Ed, mijn rosse kater, wil het allemaal van dichterbij bekijken en springt op de tafel. Ik glijd over de vacht van het dier en daar staat te lezen : Je haarverf bevat te veel schadelijke kleurstoffen !

Ik krijg de indruk dat Prosper, mijn goudvis, mij vanuit zijn bokaal bekijkt en me daar, achter het glas, verwijt van vriendjespolitiek en een voorkeurbehandeling van Ed. Ik sleur dan maar mijn TO tot bij de bokaal en groot is mijn verbazing als ik lees : Het gehalte puur goud is te laag. Zorgwekkend !!!

Ga ik naar het warenhuis, dan ben ik steeds gewapend met potlood en papier want ik vraag aan de kassa, ik eis aan de kassa, dat men de prijs van alle gekochte artikelen op mijn blaadje noteert, manueel, met mijn potloodje gemaakt uit een ecologische houtsoort. Ik hoed me voor de ftalaten in de kasticketjes want daarbij lichtte mijn TO zelfs felrood op. Die ftalaten toch, zei ik, ftoei ! Ik ontzeg ze niet enkel de toegang tot mijn badkamer en mijn keuken, maar ik weiger ze voortaan zelfs uit te spreken. Mijn TO wees me er trouwens al op : Je lispelt !

Toen ik onlangs bij de kassa van het warenhuis kwam en de tandpasta, de shampoo, de cosmetica en het reinigingsmiddel toch maar niet zou kopen, zei ik verontschuldigend : “Ik let op mijn parabenen!”

De kassière veerde recht en bekeek over de lopende band heen mijn onderste ledematen.

-Sorry, maar heeft mevrouw een beperking ?

-Jazeker, die heb ik geleidelijk opgelopen door die regeljanetten !

Wanneer ik wat later de resterende ftalaatloze producten wat verderop in mijn biokatoenen boodschappentas aan het ordenen was, hoorde ik de kassière in druk gesprek met de bemanster van kassa 3. Het was op een fluistertoon om in Oostenrijk meteen een lawine uit te lokken in hartje zomer.

“Die madam daar heeft iets aan haar benen van parachutespringen. Op haar leeftijd zeg !”

Nu spoed ik me naar huis want het is de hoogste tijd om mijn woning voor de tweede maal voor 10 minuten te verluchten. De ijspegels bengelen aan mijn neus, de laatste druppel bloed schijnt opgevroren in mijn gezicht maar ik gooi alle ramen wijd open : Kom maar binnen, Antarctica. Eruit, hormoonverstoorders.

Omdat ik de limiet van 10 minuten niet wil overschrijden en de bemoeienissen van mijn TO nu eens niet apprecieer, heb ik mijn koekoeksklok een andere mengeling vogelzaad geserveerd. Helaas had men bij Aveve buiten mijn weten de infrastructuur lichtjes veranderd. Precies op de 10e  minuut weerklinkt nu tweemaal per dag “Kwak”, beter alleszins dan die TO die me voortdurend schuldgevoelens bezorgt : Er spoken momenteel nog 3 bacteri ën binnenshuis.

Ik probeer zo goed als mogelijk alle instructies van de onmogelijke letterwoordenorganisaties na te leven maar soms is dat toch niet eenvoudig, noem het gewoon lastig. Zo lees ik : Was nieuw keukengerief !

Maar ik heb me net een ragebol gekocht en probeer die tevergeefs in mijn wasmachine, een Miele nochtans, een grondige wasbeurt te geven vóór het eerste gebruik ervan. Dat lukt me helemaal niet hoewel ik moet toegeven dat mijn nieuwe slazwierder en mijn pedaalemmertje al een plaats hadden in de wastrommel.

Ik haal daarom mijn TO over de ragebol en daarop lees ik :

Gebruik een spuitbus met ftalaten, bisfenol A en parabenen.

Op mijn computer lees jij :

Te koop : Toestel Tytgat Olala. Zo goed als nieuw.