Sinksenkermis Oosterzele, een gemoedelijk volksfeest

Het Sinksencomit é, met een zielsgelukkige voorzitter Wim Magerman op kop, heeft de feestgangers op de editie 2018 van de Sinksenkermis een indrukwekkend programma voorgeschoteld. De organisatoren maken een heel positieve balans op van deze editie met veel traditie én nieuwigheden. ‘We dragen deze kermis op aan de peetvader van de Sinksenkermis Julien Lenssens die op 2 mei jl. overleed, en destijds de kermis nieuw leven inblies, je blijft in ons hart Julien’, brengt Wim Magerman een mooi eerbetoon namens het Sinksencomit é. (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle).

Zes dagen lang gold de wet van Sinksenkermis. Er viel veel te beleven: een lekkere cocktail van muziek, animatie, sport, concert, rommel- en avondmarkt, vuurwerk, kermisreceptie, ambiance, butlerloop, eten en drinken,…en zo veel meer. De legendarische uitstraling is meer dan ooit terug. Al wie neerstreek in Oosterzele kwam terecht in een gezellig gemoedelijk volksfeest. De kermis is en blijft populair. Zes dagen lang stelde de gemeente zich gastvrij open voor duizenden feestvierders. Ook gespot, veel politici van allerlei gepluimte.

Het kermisprogramma met 53 items sloeg aan. Over het Dorp, de Windekekouter hing iets heel feestelijk, aangename temperaturen (tot 24 graden), de muziek, de animaties, de sfeer,…verblijdden de harten, de caf és, feesttent van Con Animo (feestelijk bevlagd en verlicht), en de terrassen zaten overvol en de onvermijdelijke (kermis)pintjes bier deden de rest. Sinksenkermis 2018 boeide.
Jammer, voor de aanvang van de avondmarkt viel een hevige plensbui, heel wat marktkramers haakten af, maar het kon de diehards niet deren om toch de avondmarkt te bezoeken.
Er kwam veel publiek afgezakt naar de heel goed georganiseerde rommelmarkt. Meer dan 100 standhouders, van een succes gesproken. De rommelmarkt lijkt op weg om één van de grootste te worden in Oost-Vlaanderen. Ruimte genoeg. Waarom zou je nieuwe spullen kopen als er op de rommelmarkt zoveel moois te vinden is?   Velen ontdekten leuke hebbedingetjes.
Tradities
Het Sinksencomit é waakt erover dat aloude tradities niet teloor gaan. De certitude op de kermis: het vuurwerk (wanneer was de eerste editie, laat het marcel.van.de.vijver@telenet.be -R 17- als de bliksem weten), de rommel- en avondmarkt, de schieting, de kermisattracties (de autoscooter van de familie Herman komt al decennialang naar Oosterzele), de wielerwedstrijden, het KSA event, Con Animo, en de plechtige zielendienst wordt al jarenlang in eer gehouden. Een mooie traditie en een mooi menselijk gebaar. Zes dagen lang werd de feestzone ondergedompeld in een gezellige kermissfeer. Het concept blijft aanslaan. Veel goedgemutste dagjesmensen af naar de Sinksenkermis.
Rode draad
De rode draad door de feesten is muziek. Het publiek werd getrakteerd op optredens van Con Animo, Beau4, De Toapegeraapte, Niet van Hier, Houston’s Problem, Quitny, 2 Play Live, Danny Brendo, Vocation, Kurt Burgelman (Bieze Baaze), Madame Zaza, Marcoff & Marc Tompson, Die Verdammte Spielerei, De Helaasheid der Zingen, Fifties Fever. Steengoede deejays   zwaaiden in taverne ‘t Molenhof, taverne Evora, feesttent Con Animo, caf é The Pub de scepter over de Sinksenkermis. Zo’n uitgebreid programma heeft uiteraard een kostprijs maar dankzij de sponsors (netjes vermeld in de kleurrijke en fraaie kermisbrochure), het gemeentebestuur, de inzet van het ronduit schitterend Sinksencomit é én de vele medewerkers kan men de feesten gratis houden voor de bezoekers. De Sinksenkermis, een verhaal met vele hoofdstukken waarvoor heel wat inspiratie en creativiteit nodig is. De Oosterzeelse Sinksenkermis mag terecht geassocieerd worden met plezier maken. Het aanbod was alweer eens gigantisch en we vinden dat we dat eens sterk in de kijker mogen zetten. De gemeente Oosterzele is meer dan functies. Het is een plaats om samen te zijn en te genieten van het gebeuren, de Sinksenkermis. Maar tenslotte zijn het de vele feestgangers die van de Sinksenkermis maken wat het is: een gemoedelijk en waar volksfeest. Voorzitter Wim Magerman en het Sinksencomit é hebben letterlijk en figuurlijk veel gezweet voor deze Sinksenkermis. Het programma werd maandenlang voorbereid, het comit é en de medewerkers werkten hard aan deze editie en had daar veel voor over. Veel geld, veel zweet. Het publiek snoepte van een brede waaier activiteiten. Proficiat, Sinksencomit é.                             Reporter 17