(Update) Ongevallen en dagelijks levensgevaar in de Faliestraat : bewoners verenigen zich

Zottegem, Sint-Maria-Oudenhove, Faliestraat – De doorgang is v éél te smal is. Geen van de chauffeurs geeft een duimbreed toe. Ze milderen niet eens hun snelheid, alsof het scenario jarenlang werd ingeoefend. De zware Duitse wagen stuurt zijn beest het voetpad op. Guy en Martine brengen zich in veiligheid en gooien de voordeur dicht.

De fotograaf heeft nauwelijks tijd,… inzoomen vanop veilige afstand, klik klik klik,… en daar komt al de volgende situatie aan. De ene na de andere verkeersovertreding volgt. Pas wanneer er geen naderende voertuigen meer te horen zijn, gaat de deur terug open.

De meest voorkomende terrorist in Vlaanderen haast zich scheldend en vloekend te pletter!

IMG_4887

In de buurt wonen heel wat jonge gezinnen.

Dit is het hart van de Vlaamse Ardennen. De kinderen durven er niet te voet of met de fiets naar het dorpsschooltje, nauwelijks 200 meter verderop. De boeren geraken al helemaal niet meer zonder brokken op hun veld. Zie de foto hieronder, die door Guy. V. een poos geleden werd genomen.

dav

(Foto: Guy. V.)

De Faliestraat is een schietkraam : altijd prijs.

De baan is te smal om veel verkeer in beide richtingen te slikken wanneer er wagens geparkeerd staan. Toch plaatsen de inwoners al sinds mensenheugenis hun voertuigen op straat. Wat is er de afgelopen jaren veranderd?

De inwoners van Sint-Maria-Oudenhove zijn nochtans veel gewoon.

Het is een mekka voor motorrijders en wielertoeristen. Niemand klaagt wanneer de zondagsrijders het dorpscentrum veroveren. Maar het is ook een GPS route geworden, een doorsteek tussen gewestwegen, een goedkoop alternatief voor de snelweg.

Guy V. legt uit hoe de situatie de afgelopen jaren steeds erger is geworden.

“De problemen zijn duidelijk sinds 2015 maar vanaf 2016 is het pas echt gevaarlijk geworden. Er zijn nu ook werken aan de gang waardoor zelfs betonmolens het voetpad vernielen. Zowel ikzelf als andere inwoners zijn al naar de politie geweest. We voelen ons niet geholpen.”

“We hebben enkele weken geleden een dossier naar schepen Vansintjan gestuurd en hopen dat er duidelijke afspraken kunnen gemaakt worden. Natuurlijk beseffen we dat dit een drukke baan is maar onze veiligheid is niet meer gegarandeerd.”

“Steeds meer zware vrachtwagens denderen door de straat. Ze gebruiken de Faliestraat als een doorschietweg naar de gewestweg, om het betalend rijden te vermijden.

Vroeger stonden er nog spiegels aan de zijstraatjes zoals aan de Tsjompenkouter. Tegenwoordig zijn die weg. De Faliestraat op rijden is zeer gevaarlijk. Ook voor ons gezin. Ik geraak bijvoorbeeld nauwelijks nog uit mijn garage, door de werf voor mijn woning. We hebben veel begrip maar de situatie is echt niet meer leefbaar.”

dav

(Foto: Guy V.)

Zijn vrouw Martine vertelt:

“De zware vrachtwagens doen onze huizen daveren. Waarom zet de gemeente geen plakkaten om zwaar vervoer uit deze smalle straat te weren?

Mensen vragen ook om zebrapaden op verschillende plaatsen. Er moet tegelijk meer aandacht komen op vlak van parkeren.”

Ondertussen hebben zich al 90 straatbewoners verzameld in een gezamenlijk schrijven aan de gemeente. De organisatoren hopen dit te mogen overhandigen aan de burgemeester.

Lees ook het redactionele artikel in deze krant.

Sjarel Klak

Lees meer in : Het Nieuwsblad


UPDATE : Schepen Vansintjan, verklaart aan Het Nieuwsblad dat hij oren heeft voor de grieven. Hij heeft alvast bijkomend politietoezicht gevraagd.