Niet kapot te krijgen : Een voorbeeld van eeuwige jeugd?

Ze zijn er nog, de eeuwig bloeiende grijsaards. Een berucht voorbeeld is de sympathieke paardenliefhebber uit Michelbeke voor wie de lochting verder reikt dan de Berendries, de uitvinder van het decrooïsme, boer Herman.

Voor ik het vergeet, hij is ook politicus. Als minister van staat mag hij al lang op zijn lauweren rusten en enkel nog doen wat hij graag doet. Dat heeft weinig verandering gebracht. Bezit deze senior het geheim van de eeuwige jeugd?

Wat met de GDPR (privacy) wetgeving?

Een reporter heeft geen zaken met het priv é leven van een succesvol politicus die, mijn gedacht, het geheim van de eeuwige jeugd ingelepeld kreeg van vader op zoon en die dat geheim doorgeeft aan zijn nazaat, die op zijn beurt al minister van pensioen was, nu vicepremier van Belgi ë is.

Als publieke figuur is het verhaal des te relevanter.

Wat zorgt er voor dat een mens actief kan blijven tot diep in de grijze zone?

‘s Avonds laat spreekt boer Herman voor een select publiek over ouderenzorg alvorens hij naar de volgende locatie gaat voor nog meer deugd en voldoening. De ochtend daarop geeft hij aan een slaperige reporter duiding bij nationale politiek en tegelijk duikt hij op in zijn geboortedorp voor een plezante viering, ondertussen argumenteert hij in het parlement een jonkie onder het fluweel en er wordt gefluisterd dat hij tegelijk ook werd gezien in de schoonste kamer van het koningshuis. Anderen beweren dat hij op dat moment het glas heeft geheven tijdens een bijeenkomst van collegae knarren die evenmin van ophouden weten.

Wetenschappelijke benadering.

Boer Herman kent misschien niet bewust het geheim van de eeuwige jeugd. Hij blijkt in elk geval te beantwoorden aan meerdere kenmerken die worden toegeschreven aan de fortuinlijkste planeetbewoners, zij die in een goede gezondheid oud worden.

Alhoewel, steeds vaker overvalt zijn entourage de angst, dat de volgende politieke campagne de boer in het zand zal doen bijten.

Zelfs ijzersterk kent grenzen.

Gegoten in het vuur van de twintigste eeuw, gekoeld in het koude bad van de tachtiger jaren, beslagen en gepolijst in het fluweel van kamer en senaat zal eens de resili ëntie falen om na zware arbeid terug de rug te rechten. Maar niet vandaag want er valt, sorry, staat nog elke dag een nieuw etmaal klaar om te beleven.

En de boer, hij ploegt voort.

De Beiaard schreef al eerder over de kenmerken van de zeldzame ‘blauwe zones’ (een uitdrukking van National Geographic), waar een groep mensen spontaan gezond blijft. Enkelen hebben in Vlaanderen al hun eigen blauwe* zone gecre ëerd.

* Ceci n’est pas de la politique.

Terwijl investeerders, vormgevers, coaches en zorgverleners in Vlaanderen al een model cre ëren waarbinnen iedereen de kans krijgt om gezonde jaren toe te voegen aan het leven, ploegt boer Herman met volle goesting voort.

Ploegen en zaaien is even belangrijk als de oogst.

Om lang gezond te leven is het niet nodig om de politicus te worden die het meeste aantal jaren op de teller heeft. Dat is de man overkomen, un accident de parcours.

Wat is jou overkomen?
Beleef je het bewust?
Geef je er vorm aan?

Waarop moet je letten om gezond oud te worden?

  • Veel bewegen
  • Gezonde voeding
  • Intellectuele stimulatie
  • Bewaak de slaapkwaliteit, zorg voor relaxatie & mijd negatieve stress
  • Zorg voor zingeving
  • Heb een doel in het leven
  • Engageer je binnen een hechte gemeenschap

Lees meer hierover in De Beiaard : https://www.nuus.be/2018/05/27/het-geheim-van-de-eeuwige-jeugd-deel-2-zo-word-je-gezond-oud/

Over Blue Zones : https://www.nationalgeographic.com/books/features/5-blue-zones-where-the-worlds-healthiest-people-live/

SjK