Kunstwerken Ren é Vandesande terug in zijn geboortestreek Everbeek

Ren é VANDESANDE (Everbeek 1889 — Etterbeek 1946) terug in zijn geboortestreek.

 

Het werk van de Brusselse kunstenaar, van Everbeekse afkomst, Ren é Vandesande wordt voor het eerst tentoon gesteld in zijn geboortestreek, en dit meer dan 70 kaar na zijn overlijden. De tentoonstelling is ondergebracht in de Brakelse BIB.

Ren é Vandesande is een afstammeling van één van de drie soldaten van Napoleon die de tocht naar Moskou overleefde. Hij werd geboren te Everbeek op 10 februari 1889 als zoon van Joseph Vandesande en Paulina Deweze. Het echtpaar woonde op de Plankouter waar Paulina een caf é uitbaatte. Op 6 november 1893, Ren é was toen bijna vijf jaar, verhuisde de familie van Everbeek naar Onkerzele om zich dan in 1896 te vestigen in Anderlecht. Ren é volgde overdag de lessen in de normaalschool en ’s avonds volgde hij cursussen architectuur en burgerlijke bouwkunde. Hij werd ambtenaar bij de stad Brussel, maar zijn passie was tekenen. Met volle overgave tekende hij het Brussel van het begin van de 20ste eeuw. Grote delen van de stad waren bedreigd door grote werken en burgmeester Karel Buls mobiliseerde architecten, fotografen en tekenaars om dat deel van de stad, dat door de Noord-Zuidverbinding zou verdwijnen, in beeld vast te leggen. Ren é was amper 49 jaar toen hij met pensioen ging en hij kon zich dan ten volle aan zijn kunst wijden. Hij werd meer en meer landschapsschilder in de groep van Pede, toen hij in Dilbeek woonde. Hij overleed in Etterbeek in 1946.

Ren é Vandesande was tekenaar, schilder, aquarellist, etser en lithograaf. Hij illustreerde ook verschillende toeristische gidsen van de Touring Club van Belgi ë. In zijn geboortestreek heeft hij niet zoveel gewerkt. Misschien was hij te jong toen hij Everbeek verliet. Wel maakte hij een prachtige ets van de Sint-Walburgakerk van Oudenaarde. Ren é Vandesande is ook de ontwerper van één van de emblemen van Brussel, met de voorstelling van Sint-Michiel. Hij liet een omvangrijk oeuvre na en zijn kleindochter, Marcelle Vandesande, organiseert nog geregeld tentoonstellingen. De expo is toegankelijk als de Brakelse bib open is.