De gevolgen van de hitte zijn verbijsterend: Beiaardreporter bezwijkt

Wetenschappers waarschuwden eerder al voor verminderde intellectuele vermogens tijdens de allerwarmste dagen. Gelukkig hebben we daar geen last van want we drinken abondant en wachten niet tot de dorst ons tot consumptie noopt.

Het gebruik van het franskiljone woord ‘abondant’ is hier gebruikt om aan te geven dat de intellectuele veerkracht van deze schrijver niet werd aangetast.

Draagt allen een klak voor meer lommerte.

Geachte hoofdredacteur,

Het is vree warm terwijl uw reporter op stap gaat. De voormalig protestantse enclaves van de Vlaamse Ardennen blakeren tussen het dorre lover terwijl de inwoners nostalgisch ijlen over de beeldenstorm, toen God nog een gebod was en het bakken der geutelingen nog niet voor verhitting zorgde.

Meneer de hoofdredacteur, het is echt niet meer te doen.

Terwijl de komkommers het nieuws domineren muis ik er van onder. E én van mijn huisgenoten laat zich eerst nog welwillend fotograferen om te duiden wat voor een slavendrijver u bent om ons in dergelijk vijandig klimaat op pad te sturen.

Ik bezwijk: saluut en de kost.

Zelfs in onze mooiste der Vlaamse streken is het nu te heet geworden. Als je er niet weg geraakt, zet dan de ramen de deuren enkel open wanneer het buiten koeler is als binnen en trekt die rolluiken overdag naar beneden, hou die koelte zo lang mogelijk binnenshuis. Hok desnoods samen in de kelder bij de patatten of vorm de ondergrondse garage van het appartementsgebouw om tot een strandbar. Een natte dweil is vandaag een fabuleus kledingstuk. Drink tot je plas niet meer lijkt op Brusselse geuze en ga eens kijken of de buren het nog wel stellen. Dan mag je er even van tussen muizen.

Hoeveel moet je minimaal drinken?

Een gekende regel is je lichaamsgewicht x 30 milliliter. Een sportieve kerel van 70 kilo drinkt bij heet weer minstens 2100 ml = 2,1 liter per dag. Wacht niet tot je dorst hebt want dan is je lichaam al te veel vocht kwijt. Begin de dag met water en eindig de dag met water. In het plezante Zottegem zullen ze het niet graag horen, maar alcohol is niet aangeraden tijdens een hittegolf. Alhoewel ik persoonlijk mijn twijfels heb over een gekoeld ros é wijntje of een fris getapte pint,… daar zit toch ook veel water in! Niet doen zeggen de wetenschappers.

Waar kan je in Belgi ë nog verkoeling vinden?

Daar waar water en lover heerst. Dus niet in Zottegem-aan-zee. Verken eens de meanders van de Zwalm of trek desnoods naar de Waalse Ardennen, waar de Semois, tegen de Franse grens nog voldoende water genereert om het omliggende land te koelen. Kruip tussen de bomen, altijd in de schaduw, vlak bij het water, waar de vogels en de libellen vechten voor het laatste stroompje kabbelend vocht samen met die andere stiltezoekers die tijdens deze zotte zomer de stranden de rug toekeerden. En morgen zijn we weer op post, beloofd, beseffend dat het nergens zo mooi is als in het Zuiden van Oost-Vlaanderen.

Pamflet voor slimme politici.

Onze Vlaamse Ardennen zijn een ideale locatie om de klimaatsverandering te overleven. We moeten dan het beton en de verstedelijking tegen houden. Beken en rivieren moeten terug overal omzoomd worden met loofbomen en een plein heeft geen bestrating nodig, wel gras, struiken en loof. We hebben kunnen leren uit stommiteiten die in grote steden nog altijd worden gekoesterd als tokens van menselijk vernuft. Lang zal dat echter niet meer duren.

Hopelijk kunnen lokale politici het hoofd en de ambitie koel houden, de verdere verstedelijking van ons gewest tegen houden. IJdele gedachte?

Sjarel Klak