De Velzeekse tragedie van Tomorrowland

Elk jaar zakken tienduizenden mensen af naar domein De Schorre in Boom om er de jaarlijkse hoogmis van de elektronische dansmuziek bij te wonen. Tomorrowland is wereldwijd uitgegroeid tot een begrip en een voorbeeld in het landschap der evenementen. Het is een totaalconcept, een tijdelijk pretpark voor volwassenen. De sprookjesachtige decors en de opzwepende muziek spreken tot de verbeelding van elke dansliefhebber en versterken het gevoel van eendracht en liefde bij de bezoekers. Maar wist u dat er achter het grote succes van Tomorrowland een minstens even grote menselijke tragedie schuilt?

De geschiedenis van Tomorrowland begint bij Tom Orrowland, geboren en getogen in Velzeke, zoon van een Vlaamse moeder en een Australische vader. Tom Orrowland is de bedenker en organisator van de allereerste editie van het gelijknamige dansfeest. In tegenstelling tot wat men overal beweert, vond de eerste editie niet plaats in Boom, maar in Velzeke, in een weide achter Tom’s ouderlijk huis. Het was meteen een schot in de roos. Tom droomde luidop van een vervolg. Hij zag het groots en zette zijn zinnen op het park van Breivelde in Zottegem als locatie voor de volgende editie van zijn dansfeest. Zover kwam het helaas nooit. Nog voor hij zijn droom op papier kon zetten, hoorde Tom dat enkele onverlaten in Boom volop bezig waren met achter zijn rug een tweede editie van zijn evenement te organiseren. En zo werd Tom op een slinkse manier beroofd van zijn geesteskind. De onfortuinlijke Tom Orrowland deed nog alles wat hij kon om zijn dansfeest terug te winnen, maar gaf na enkele maanden de strijd op. Hij zag de daaropvolgende jaren met lede ogen aan hoe het naar hem vernoemde Tomorrowland uitgroeide tot wat het nu is.

Veertien jaar na de eerste editie is Tom Orrowland nog altijd actief in het feestmilieu, als resident dj in Dancing Parasol. Hij woont bij zijn ouders en werkt overdag als arbeider in het slachthuis van Velzeke.

X