Rustige wandelingen, heerlijke fietstochten

De opperbruiser Christ Meuleman en de bruisers willen je niet alleen op 15 augustus tijdens Bruisend Balegem maar gans het jaar door laten kennismaken met de landelijke schoonheid van Balegem. Laat je bijvoorbeeld in deze zonovergoten zomer eens verleiden om een dagje vakantie te vieren in Balegem. Verken eens het authentieke Balegem. In Balegem, deelgemeente van Oosterzele, kan je heerlijk rustig wandelen en fietsen. Dankzij infoborden maak je kennis met Balegem. Er is veel moois uit het verleden en qua natuur heeft Balegem veel te bieden. En Balegem, een fraaie plek in de Vlaamse Ardennen. (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle).

Met de steun van ‘Leader Vlaamse Ardennen’ werd door ‘Bruisend Balegem’ het initiatief genomen om het dorp te verfraaien met zeventien toeristische infoborden die op kenmerkende plekken werden neergepoot. De 17 borden vormen een route kriskras door het dorp, een houvast voor wandelaars en fietsers die Balegem willen ontdekken. Elke dag van het jaar. Ze versterken de Balegemse geschiedenis. De infoborden helpen de bezoeker terug te kijken in de tijd en wijzen tegelijkertijd op de actuele waarde van de landelijke schoonheid aan de voet van de Vlaamse Ardennen. Balegem is befaamd voor zijn molens, zijn zandsteen, zijn jenever, zijn tweejaarlijks feest Bruisend Balegem. Er werden veel inspanningen gedaan om de Klepmolen te restaureren en opnieuw te laten functioneren. De molen werd in 2014 opnieuw   maalvaardig gemaakt. Binnenkort worden de Windekemolen en de Guillotinemolen aangepakt en gerestaureerd.
Bekend en beroemd is de typische Balegemse steen of zandige kalksteen die al in de vroege Middeleeuwen gebruikt werd in de architectuur. De waterput uit de Romeinse tijd in het museum Velzeke is daar een sprekend voorbeeld van. Tal van gotische gebouwen in Vlaamse steden zijn met Balegemse steen gebouwd. Nog altijd wordt Balegemse natuursteen ontgonnen. Je kan de groeve bekijken.
De zeventien borden leiden je langs deze troeven én door het authentieke Balegemse landschap: inspirerend, rustgevend, uitzonderlijk bewaard. Een heerlijke mengeling van open en gesloten landschappen waarvan sommigen teruggaan tot de ijstijd. De 17 borden: Welkombord (Rondpunt), Wegkapel (Gootje), Watermolen (Balegemstraat), Kerkhofmuur (Pastorieberg), Sint — Martinuskerk (Balegemstraat), Duivelskapel (Duivelskapelweg), Windekemolen (Hemelstraat), Schinkelhoeve (Frankenbos), Kapel (Pontslag), Klepmolen (Bottelweg), Balegem Zuidstation (Boerestraat), Grensboom (Leenstraat), Hof Koekenboot (Broek), Zandsteengroeve (Broek), Guillotinemolen (Molenstraat), Kapel Issegem (Issegem), Stokerij Van Damme (Issegem).                       Reporter 17