“Slechts 3% bushaltes rolstoelvriendelijk”

“Van de 207 bushaltes in Oudenaarde zijn er slechts 6 haltes (of 3%) waar rolstoelgebruikers kunnen opstappen zonder hulp en slechts 13 (of 6%) waar ze kunnen opstappen met hulp. Slechts 4 haltes (of 2%) op Oudenaards grondgebied hebben voorzieningen voor mensen met een visuele beperking. Dat is veel te weinig en ligt ver onder het Vlaams gemiddelde,” zegt sp.a-gemeenteraadslid Dagmar Beernaert. “Aan het station is er bijvoorbeeld geen enkele halte rolstoelvriendelijk en ook op de vernieuwde markt werd geen rekening gehouden met personen met een beperking bij het ontwerpen van de bushaltes. Eigenlijk echt schandalig dat de gemeente en De Lijn niet meer oog hebben voor mensen met een beperking.”

Van de 207 Oudenaardse bushaltes zijn er slechts 6 (of 3%) waar mensen met een motorische beperking alleen de bus kunnen nemen. Dat blijkt uit cijfers die sp.a-gemeenteraadslid Dagmar Beernaert kon inkijken. “Enkel aan Tacambaro, in de Bergstraat, Gelukstede en aan de Ronsen Heerweg in Welden kunnen rolstoelgebruikers zelf de bus nemen aan rolstoelvriendelijke haltes, aan nog 13 andere bushaltes kunnen ze de bus nemen mits assistentie en aan slechts 4 bushaltes zijn hulpmiddelen voorzien voor mensen met een visuele beperking, zoals een ribbellijn en rubbertegels. Veel te weinig natuurlijk. Oudenaarde scoort daarbij overigens veel slechter dan het Vlaamse gemiddelde waar 1 op 10 bushaltes zonder hulp toegankelijk zijn voor mensen met een motorische beperking, 1 op 4 met assistentie en waar 4,7% van de haltes aangepast werd voor mensen met een visuele beperking.”

10 bushaltes (of 5%) in Oudenaarde zijn voorzien van een aanrijdbare boordsteen, waardoor het voor bijvoorbeeld ouders of grootouders met een buggy gemakkelijker is om de bus te nemen. 133 bushaltes (of 64%) bevinden zich langs gemeentewegen, de 74 andere haltes (of 36%) bevinden zich langs een gewestweg.”

Dagmar Beernaert: “Erger nog, aan het station is er geen enkele halte waar rolstoelgebruikers zelf zonder hulp de bus kunnen nemen en ook bij de heraanleg van de markt werd blijkbaar geen rekening gehouden met personen met een beperking, noch met mensen met een motorische beperking, noch met mensen met een visuele beperking. Schandalig dat het stadsbestuur hier bij de heraanleg van de markt geen rekening mee gehouden heeft.”

Sp.a Oudenaarde wil dat het stadsbestuur, het gewest en De Lijn nu samen een plan opmaken om de komende maanden en jaren meer opstapplaatsen toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Als we het openbaar vervoer willen promoten, dan moet het openbaar vervoer toegankelijk zijn voor iedereen! Dat je bij de heraanleg van een weg of bijvoorbeeld van de markt geen rekening houdt met het toegankelijk maken van de bushaltes voor iedereen, dat is toch absurd en eigenlijk zelfs nalatig? Het zou zelfs de logica zelve moeten zijn bij de heraanleg van gemeentewegen. Deze nalatigheid mag in de toekomst niet meer gebeuren.”