Parike staat op zondag 9 september 2018 in de kijker met de Open Monumentendag.

Het interieur van de Sint-Lambertuskerk is prachtig gerestaureerd zodat het de moeite loont om een kijkje te nemen. Bij de restauratie werden er in de kerk ook opgravingen gedaan door de firma Ruben Willaert en als primeur worden informatie en foto’s van het archeologisch onderzoek getoond. Er wordt ook aandacht besteed aan de opgravingen van de Romeinse weg die ontdekt werd toen Fluxys er een nieuwe aardgasleiding plaatste. In de kerk zijn er doorlopend rondleidingen die echter even onderbroken worden om 14, 15 en 16 uur voor een harpconcert door Jenna Vergeynst.

Het onthaal is in ’t Klein Verzet, Steenweg 67, waar informatie kan bekomen worden en waar alle wandelingen vertrekken. Exclusief is een geleide wandeling naar de motte in het Parikebos. Dat bos is niet toegankelijk voor het publiek maar zeer uitzonderlijk en onder begeleiding van een gids kan de motte bezocht worden. De wandelingen vertrekken kwart na het uur van 10 tot 17 uur, behalve om 12:15 uur.

Om het half uur is er een erfgoedwandeling met gids waarbij aandacht besteed wordt aan beschermde gebouwen en erfgoedgebouwen, maar ook aan natuurelementen en historische sites. De wandeling loopt langs de Hollebeekstraat en het Rameiveld.

Om 10, 14 en 16 uur is er een Walmkebrandwandeling, een speurtocht naar het verste verleden van Parike met onder meer de Walmkebrandsite en de oude trambedding. In ’t Klein Verzet is er een kunsttentoonstelling waaraan 11 kunstenaars deelnemen en in de namiddag zijn daar optredens van Perreken.

Er is parkeermogelijkheid op de weide naast het kerkhof, toegang enkel via de Hollebeekstraat.