Vriendschap, vreugde en plezier : Wie zijn de Macekliers die in Zottegem voor een monumentaal bloementapijt zorgen?

 

Macekliers zijn oorspronkelijk de leden van een beruchte 14 ° eeuwse beenhouwersgilde waar ook Jan Breydel bij aangesloten was. Vandaag is het nog steeds de naam van een gilde. In Zottegem doen ze het ‘voor ’t volk en d’ere van de stede’. Zij zijn degenen die zorgen dat Zottegem haar bloementapijt heeft,… en nog veel meer.

De Zottegemse Macekliers hebben ook een historische band met bier en brouwers,… maar dat hebben alle Zottegemnaren want daar stierf nog niemand van de dorst,… al is dat een ander verhaal.

Ontdek een stuk Zottegemse geschiedenis.

Het Zottegemse verhaal begint in 1960, ter gelegenheid van de ’Guldensporenfeesten’. Toen werd het openluchtspel ‘Willem Van Saeftinghe’ opgevoerd op de markt te Zottegem door de toneelgroep ’t Meibloempje. Etienne Stautemas speelde de leider van de beenhouwersgilde, Jan Breydel en samen met vrienden beeldden ze ‘de Macekliers’ uit.

De vrienden slachtten nadien een varken (vandaar het logo) en hielden hun gilde boven het doopvont. Ze verorberden binnen de twee uren een halve kilo vlees met drie liter speciaal bier (vanwaar de bierpulle) van brouwerij Cromb é en zongen het Maceklierslied.

Vanaf dat moment werd het de proef die elke nieuwe Maceklier moet doorstaan.

Wij zijn de Macekliers
De doders van het verken
Wij houden veel van ’t Zottegems bier
Zoveel als van het werken

Sinds 1965 zorgen de Macekliers in Zottegem voor een bloementapijt van 1000 m ².

foto : bloementapijt 1985

De volgende tapijten werden aangelegd in 1968, 1975, 1985, 2000, 2010,… en er komt een nieuw tapijt in 2018 tijdens de Egmontevocatie van 14 tot 17 september in het park van Kasteel Egmont. Het tapijt is een creatie van de internationaal bekende Marc Schauteet.

Na het verdwijnen van brouwerij Cromb é brouwde één van de kandidaat leden,  Kjell Spoormans, een nieuw bier, de Maceklier. Het is een bier met uitgesproken moutsmaken dat verkrijgbaar is bij de Hoevebrouwers. Met verve legde die de proef af.

Burgemeester De Potter kijkt uit naar een pot gerstenat.

Ter informatie : Voor de Egmont Evocatie brouwen de Hoevebrouwers ook het speciale bier 1658.

De Macekliers zijn ook gekend voor de organisatie, op driekoningenavond, van het Sterzingen of het Driekoningenzingen. In de statuten staat ook nog te lezen : De vereniging stelt voor en tot doel met elkaar in vriendschap zich te vermaken. Hierbij worden voorzien minstens twee eetmalen per jaar, één uitstap met minstens 10 km verplaatsing en andere kameraadschappelijke bijeenkomsten. E én eetmaal dient tot het jaarlijkse algemeen feest der vereniging uit te groeien op de vooravond of rond 11 juli . Tijdens dit eetmaal moet minstens één gerecht, bestaande uit varkensvlees, worden opgediend.

In Zottegem zijn de leden graag geziene gasten die tijdens hun activiteiten op veel bijval kunnen rekenen. Meer informatie kan u vinden op de volgende websites :