Kunstsmid Roger Bockstaele schenkt meesterwerk ‘Draak en Adelaar’ aan gemeente

De gemeente Oosterzele heeft op zaterdag 15 september het kunstwerk ‘Draak en Adelaar’ onthuld van siersmid Roger Bockstaele. Hij schonk het kunstwerk aan de gemeente. Het meesterwerk kreeg een eeuwige plaats aan het Gemeenschapscentrum IJzeren Hekken in Landskouter. Puur vakmanschap. Roger is de absolute top in het cre ëren van vogels. Een mooi gebaar van de getalenteerde kunstsmid Roger Bockstaele. Het smeden, dat is zijn werk, dat is zijn leven, dat is zijn energie, dat is zijn passie. Smeden is werken, en smeden is leven. Het smeden kleurt zijn bestaan. (Reporter
17, foto’s DDL en UDW).

‘We hebben al lang waardering voor het werk van Roger Bockstaele. Met zijn siersmeedwerk zette hij Landskouter en Oosterzele op de wereldkaart. De uitspraak is niet overdreven, Roger wordt uitgenodigd tot in de Verenigde Staten waar hij steevast ‘Roger from Belgium, Roger the birdman’ wordt genoemd’, speechte schepen Jan Martens. Bij een indianenstam is hij kind aan huis. Ook in Oekraïne werd hij gevraagd om workshops te geven. Jaren terug verzamelde hij een weekend lang nationale en internationale kunstsmeden op het Marktplein Scheldewindeke. Hij mocht tijdens een geslaagd festival kunstsmeden ontvangen uit Tsjechi ë, Duitsland, Frankrijk, Itali ë, en uit eigen land. De bezoekers konden kennis maken met het ambacht kunstsmeden. Je kon je toen (in 2012, R17, ) onderdompelen aan de talrijke demonstraties en het vakmanschap van de smeden. We zagen de Landskouterse smid toen ook aan het werk, je wordt als het ware meegesleept in zijn enthousiasme. Hij wou op een originele en toegankelijke manier het ‘kunstsmeden’ naar een breder publiek brengen en bewijzen dat het ‘kunstsmeden’ ook hip, trendy en design kan zijn. Roger Bockstaele maakte naam en faam in de wereld van het kunstsmeden. Hij stond mee aan de wieg van de oprichting van de Ambachtelijke Smedersgilde. Zijn ambachtelijk smeedwerk siert al menige plaats in Oosterzele, zoals aan de rotonde in Balegem, het werk in het centrum van Oosterzele, het kunstzinnig smeedwerk in GC De Kluize.
Schepen Jan Martens: ‘Toen ik op zoek ging naar een origineel geschenk voor onze vrienden uit Oberkirch vatte ik het idee op om een bijenhotel te maken in de vorm van het   Oosterzeelse gemeentehuis. De vraag rees: wie kon zoiets maken zodat het de tand des tijds kon weerstaan. U raadt het: ik stond al snel aan Rogers deur en samen maakten we een reuzenbijenhotel voor Duitsland. Met veel spijt lieten we het kunstwerk in Duitsland achter. Om de emotionele wonde te helen maakten we een ander werk voor Oosterzele. Je kan het bewonderen aan het begin van de Oude Wettersesteenweg, naast de N42. Roger vertrouwde me toe dat hij een van zijn grootste werken aan de gemeente wilde schenken. En uiteraard aanvaarde de gemeenteraad het smeedwerk. Waar het werk plaatsen? De cultuurraad werd in geschakeld, er kwamen drie plaatsen in Landskouter in aanmerking. Uiteindelijk viel de beslissing om het ronduit schitterend smeedwerk te plaatsen aan het GC IJzeren Hekken’. Een goede keuze. Feest in Landskouter. Na de heel verzorgde receptie tapte het ‘Seizoencaf é’ veel pinten én moppen. Lachen. Gieren. Brullen. De moppenavond, h éél geslaagd.                           Reporter 17