11 novemberplechtigheden te Lierde.

Het voorbije weekend waren er 11 novemberplechtigheden in de vier deelgemeenten doch de herdenking in Hemelveerdegem en de Last Post te St.Martens Lierde waren wel de hoogtepunten van het dagprogramma rond  “De Groote Oorlog 2014-2018 – 100 jaar later”

Plechtigheid te Hemelveerdegem

Hier werd ter nagedachtenis van alle Lierdese gesneuvelden uit de eerste Wereldoorlog een herdenkingsplechtigheid gehouden in de Sint-Jan de Doperkerk.

Naast de eredienst en het aanbrengen van de kruisjes met de namen van de gesneuvelden op een gedenkplaat door de vormelingen bracht  Jo De Taye het aangrijpend lied “Only remembered”.

Nadien was er het neerleggen van bloemenkransen aan de monumenten van de beide Wereldoorlogen. De door de bevolking ingezonden vredesboodschappen werden voorgelezen. Witte ballonnen werden door de vormelingen opgelaten. Zowel de eredienst als de buitenplechtigheden konden op heel wat belangstelling rekenen. Tientallen Lierdenaren trotseerden de gure wind om hun respect te betuigen aan hen die hun leven gaven opdat wij in vrede zouden kunnen leven.

Hierbij aansluitend volgde een korte receptie in de Sint-Jan de Doperkerk.

Plechtigheden in de andere deelgemeenten.

In de deelgemeenten Deftinge, Sint Martens Lierde en Sint Maria Lierde werden er aan de monumenten van de gesneuvelden enkel korte plechtigheden met kransneerleggingen gehouden.   Naast de aanwezigheid van enkele notabelen was de opkomst van de bevolking hier, spijtig genoeg, miniem.

Last Post onder de Kartuizerpoort te Sint Martens Lierde.

Als afsluiting van de herdenking werd er ‘s avonds onder de Kartuizerpoort te Sint Martens Lierde nog de Last Post geblazen als eerbetoon aan de 39 Lierdese gesneuvelden in de “Groote Oorlog”. Ook deze afsluitingsplechtigheid lokte heel wat kijklustigen.

 

 

 

   

 

 

 

X