Filmbespreking door Dimi Sterckx : Kursk

Enkele mariniers   van de Russische Noordelijke Vloot vieren uitbundig een trouwfeest van één van hun makkers.

De feestvreugde en ook het huwelijksgeluk zijn echter van zeer korte duur:   Wanneer de vrienden in hun nucleaire onderzee ër ‘Kursk’ voor militaire oefeningen koers zetten richting Barentszzee, wordt het vaartuig al na enkele zeemijlen door een interne explosie   gekelderd.

23 bemanningsleden weten zich als enige te redden door een compartiment van de duikboot volledig te isoleren en zo het binnendringende water te weren.   Vanaf dit moment is de spanning te snijden en proef je de sfeer van angst en de drang tot overleven in een beklemmende onderwatergevangenis.

Het duurt een eeuwigheid vooraleer de bezorgde familieleden aan wal ruchtbaarheid krijgen van de ramp en wanhopig op zoek gaan naar meer informatie bij de stilzwijgende militaire staf.

Uiteindelijk wordt er voor de familie van de slachtoffers een debriefing georganiseerd, waar het opperbevel van de Russische marine op de vragen ofwel met een gelaten gezicht ofwel heel defensief reageert, waardoor er opschudding ontstaat en de gemoederen verhit geraken.

Het verouderde Russiche materiaal is niet meer geschikt voor een reddingsoperatie en een nabije Engels-Noorse vloot zou meteen hulp kunnen bieden om de overlevenden te bevrijden uit de gezonken ‘Kursk’. De Russische nationale trots laat echter niet toe om deze buitenlandse hulp meteen te aanvaarden.

Wie zich de ramp nog herinnert , weet ook dat dit verhaal een dramatische afloop kent.     Toch toont deze film de dapperheid, de samenhorigheid, en de strijd van de overlevende opvarenden, die hoopvol blijven geloven tot de laatste minuut. Sterk vertolkt door onder andere Matthias Schoenaerts, die in dit drama een voortreffelijke rol speelt als kapitein-luitenant Mikhail, één van de 23 overlevenden die tevergeefs op hulp wachtten.

Deze film bestaat uit een voortdurende stroom van indrukken en emoties: Vanaf het begin maak je deel uit van de melodramatische omgeving in en rond de grauwe stad Moermansk, je ervaart de keiharde discipline van de militaire staf die de ‘gezworen eed’ van de mariniers als rechtvaardiging zien voor hun lijden en daarentegen de wanhopige familieleden die tot het uiterste gaan om hun geliefden te redden. Tenslotte voel je werkelijk de morbide stemming tussen de overlevende bemanningsleden die uiteindelijk berusten in hun vreselijke lot.

‘Kursk’ brengt jou bijna twee uur aanhoudende dreiging in een claustrofobische sfeer, met waanzinnige en adembenemende momenten. De film benadert ook heel wat feiten die zich in werkelijkheid hebben voorgedaan bij de ramp, die 18 jaar geleden heeft plaatsgevonden.   De moeite waard voor wie deze dramatische/historische gebeurtenis onder de loep wil nemen!

Om deze neerwaartse spiraal en droeve afloop toch wat om te buigen, dacht ik na de vertoning terug aan één van de Russische matrozenliedjes uit de film, dat wij in Vlaanderen kennen als “Goe Weer Geweest… Goe Weer Geweest … Het is vandaag Goe Weer Geweest”

Dimi Sterckx