De Ninoofse Oorlogsgazetten: alle 13 goed! - Verzamel alle nummers in één kaft

De Ninoofse Oorlogsgazetten: alle 13 goed!

De Ninoofse Oorlogsgazetten: alle 13 goed! – Verzamel alle nummers in één kaft

Naar aanleiding van de 11 novemberherdenking verscheen de dertiende (en laatste)  Ninoofse Oorlogsgazet.  De gazet heeft het over de laatste oorlogszomer en over hoe de Ninovieters de terugtrekking van “de gehate Pruis” vanaf september 1918 ervoeren. Ze vertelt over de bewogen dagen van de bevrijding en onthult waarom er niet alleen Fransen, maar ook Portugezen en Schotten in onze stad resideerden. Vanaf 1919 hielpen herdenkingsfeesten, gedachtenisprentjes en ‘memorialen’ om de miserie van vier oorlogsjaren te verwerken en het verdriet om gestorven dierbaren een plaats te geven. In totaal heeft de Eerste Wereldoorlog het leven ge ëist van 221 mensen uit de huidige 12 deelgemeenten van Ninove. De laatste  Ninoofse Oorlogsgazetmemoreert de namen van alle Ninovieters die na de Wapenstilstand van 1918 zijn overleden aan de gevolgen van oorlogsverwondingen; het laatste erkende oorlogsslachtoffer van Ninove overleed op 24 januari 1925.

Met het verschijnen van de  Ninoofse Oorlogsgazet 13  komt een einde aan een project dat in het najaar van 2014 werd opgestart. De 13 nummers kunnen worden verzameld in een stevige kaft. De  Ninoofse Oorlogsgazet 13  (1 euro) en de verzamelkaft (4 euro) zijn te koop bij de dienst cultuur in het oud stadhuis (Oudstrijdersplein), de bibliotheek (Graanmarkt), de dienst toerisme in de Hospitaalkapel (Burchtstraat) en Standaard Boekhandel (Centrumlaan). Wie zijn of haar collectie wil vervolledigen, kan voor oude nummers terecht in het oud stadhuis. Daar koop je ook een kaft met de volledige collectie (13 nummers) aan 15 euro.