Een maagverkleining wordt Jana Moreels (25) fataal. ‘Jaag niet kost wat kost een schoonheidsideaal na en aanvaard jezelf zoals je bent’, waarschuwen de ouders.

De vijfentwintigjarige Jana Moreels liet een gastric bypass uitvoeren, maar dat werd haar fataal. Jana kon het niet meer aan dat mensen haar op straat voortdurend aanstaarden. Daarom liet ze vorige maand een gastric bypass uitvoeren. Een paar weken later kreeg ze hevige rugpijn. Begin november werd Jana in het ziekenhuis opgenomen. Een paar dagen later raakte ze in coma. Zaterdagnacht overleed ze.

Na de maagverkleining traden er al vlug complicaties op
Jana was een erg levenslustige vrouw, die zin in het leven had. Ze swingde door het leven en haar overgewicht kan haar niet deren, tot ze tijdens de kermis in Geraardsbergen de veiligheidsbeugel op een kermisattractie niet dicht kreeg. Ze moest dan de attractie verlaten. Dit vond Jana erg vernederend en haar zelfvertrouwen kreeg een ernstige deuk. Ze voelde zich plots uitgesloten, terwijl ze voordien het gevoel had er steeds bij te horen.

Begin oktober liet ze een maagverkleining uitvoeren. Aanvankelijk leek de operatie geslaagd, tot wanneer ze op haar verjaardagsfeestje last van rugpijn kreeg. Onderzoek wees aanvankelijk niets uit. Daar de pijn bleef aanhouden, stuurde de huisarts haar voor onderzoek naar het ziekenhuis. Daar bleek dat ze een longembolie en een -infarct had. De artsen startten een behandeling op, maar een tijd later ging haar toestand plots heel erg achteruit. Ze werd in allerijl naar het UZ Gent overgebracht, waar de artsen een leverfalen diagnosticeerden.

Haar trouwplannen eindigen in mineur.
Een paar dagen later onderging Jana een levertransplantatie, maar haar lichaam stootte het vreemde orgaan af. Er traden ook nog complicaties op, waardoor in haar buikholte een infectie optrad. Andermaal onderging Jana een zware operatie. Een paar dagen later kreeg ze een nieuwe lever, maar haar lichaam was zo uitgeput dat ze deze operatie niet overleefde.

Jana had trouwplannen. Op 24 november had ze gepland om samen met haar ouders Christelle en Laurent een trouwkleed te kiezen. Eind juni wou ze in het huwelijksbootje stappen. Maar in plaats van haar geluk te beproeven, stonden de ouders op die dag aan haar sterfbed.

De ouders waarschuwen
Christelle en Laurent — de ouders van Jana — vertellen dit verhaal om duidelijk te maken om toch goed na te denken voor je een maagverkleining laat uitvoeren. ‘Jaag niet kost wat kost een schoonheidsideaal na en aanvaard jezelf zoals je bent’, geven de ouders nog mee.

De uitvaart Jana Moreels gaat door op zaterdag 1 december om 10 uur in de Sint-Bartholomeuskerk op de Markt van Geraardsbergen.

Julien Borremans