Het volwassenonderwijs Kisp stelt drie originele integratieprojecten voor.

Het volwassenenonderwijs Kisp Geraardsbergen stelt drie originele integratieprojecten voor waarbij de ontmoeting tussen de nieuwkomers en de inwoners van de Oudenbergstad centraal staat. Volgens coördinator Nele De Winde gaan de geplande activiteiten van taalstages, praattafels tot wandelingen door de stad waarbij actief contact met de inwoners wordt gezocht. “Hierbij staat ontmoeting tussen nieuwkomers en Nederlandstalige stadsgenoten centraal. Via samenwerkingen met stadsdiensten, verenigingen en vrijwilligers bieden we maatwerk aan en spelen we in op de specifieke noden van onze anderstalige volwassenen.”

Een taalstage
De anderstaligen kunnen zich nu al inschrijven voor een stage van 40 lesuren die loopt van februari tot juni. Ze krijgen tevens een intensieve taalbegeleiding en aangepast logopedie. Op dinsdag 11 december wordt er vanaf 20.30 uur in de Kleine Karmelietenstraat 3 een verplicht infomoment georganiseerd, waar geïnteresseerden zich tevens kunnen inschrijven.

Praattafels
In een volgend integratieproject worden gedurende elf weken ‘praattafels’ georganiseerd. “Mensen krijgen de gelegenheid om hun gesprek te voeren in de woonkamer of aan de keukentafel.” Cursisten krijgen de kans om hun sociaal netwerk uit te breiden en “taalvrienden” te maken. Zo wordt er actief aan integratie gewerkt. De praattafels worden vanaf 5 februari georganiseerd. Inschrijven kan vanaf januari.

Taalwandelingen
Tot slot worden er ook wandelingen door Geraardsbergen georganiseerd. Elf weken lang gaan cursisten en begeleiders op stap in de stad. Ze krijgen een overzicht van het verenigingsleven en leren op een laagdrempelige manier contacten te leggen met de inwoners van de Oudenbergstad. De eerste wandeling wordt op 19 februari georganiseerd. Vanaf januari kunnen belangstellenden zich ook hiervoor inschrijven.

Julien Borremans