Andy Lalmant is Leeds Bierventje 2019

Andy Lalmant is op zaterdagavond 8 december in zaal De Bron, Kerkevijverstraat in Lede, door de Orde van de Leedse Hovaardige Boer gekroond tot Bierventje 2019. Hij sleept voor de tweede maal de scepter in de wacht. (Reporter 17, DDL).

Andy Lalmant was weliswaar de enige kandidaat maar moest op de verschillende proeven 60 % van de punten halen. Andy, een geliefd carnavalsfiguur in Lede, sprokkelde veel punten. Hij slaagde met verve. Een topscore. Een dikke pluim voor Andy. Hij staat voor de oude waarden van het carnaval: leute en ambiance. Andy Lalmant had er enorm veel goesting in. Voor zijn show kan hij gelukkig rekenen op de steun van zijn carnavalsvereniging ‘D’Au Mollekens’ en vrienden. Allemaal carnavalisten in hart en ziel.
De Leedse Hovaardige Boer had voor een mix van vragen over het Leedse carnaval en behendigheidsproeven gezorgd. Andy, mag zich één jaar lang Bierventje van Lede noemen. Hij volgt Gianni Boeykens op. Wie weet heeft Andy Lalmant, Bierventje 2007 en 2019, ambitie om ooit ‘Bierkeizer Lede’ te worden. Hiervoor moet hij wel nog eenmaal verkozen worden tot Bierventje.
Het bleek op de verkiezingsavond, Andy Lalmant is een rasechte carnavalist. Hij schrijft al jaren carnaval liedjes die fel in de smaak vallen. Wie Bierventje wil worden, moet willens nillens aan de fles. Vijf biersoorten proeven en de juiste naam geven. En een halve liter bier drinken met een rietje op twee minuten. Hij slaagde in een mum van tijd. Andy wist ook veel over ‘Lee Carnaval’. Alles verliep in een heel gemoedelijke carnavaleske sfeer, zodat de verkiezing nog meer glans kreeg.
Schitterende show
De kennisvragen en de bierproeven waren dan ook de meest geknipte formule om de finaleproef, de show, in te zetten en de stembanden te smeren voor het grote werk. De show van Andy overtuigde iedereen. Ronduit een schitterende show. Hij bracht met zijn act letterlijk en figuurlijk veel leven in de brouwerij. Andy was sterk op dreef. Het opgekomen publiek kreeg stemrecht en vond Andy d é geknipte man voor Bierventje 2019. Even later kon de jury aan de slag. Ze boog zich over de stembiljetten, de proeven en de beantwoorde vragen. En toen viel het verdict van de jury. Andy Lalmant is Leeds Bierventje 2019.           Reporter 17