Gijzelse editie van Wintersprookjes werd mooi succes

Vier maal uitverkocht. Van een succes gesproken. Schitterend. Zo omschrijven de vele aanwezigen de opvoering van ‘Winterspookjes’ in en rond de Sint- Bavokerk in Gijzenzele. Mensen met een beperking — verbonden aan het OC De Beweging — en acteurs van Toneelgroep De Platte Beurzen waagden zich aan de opvoering van Shakespeare’s Wintertale in en rond de kerk van Gijzenzele. Heel gedurfd. Iedereen zag dat het goed was. Alle acteurs hebben onder de leiding van Het Scheldeoffensief gepassioneerd gewerkt aan ‘Wintersprookjes’. (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle).

Het publiek genoot en de bewondering zou naarmate de opvoering vorderde, alleen maar toenemen. Ja, de zenuwen stonden een beetje gespannen, maar toch twijfelde niemand eraan dat de acteurs van OC De Beweging en De Platte Beurzen alle harten gingen veroveren. Ze gaven zich volledig. De opvoering werd met veel enthousiasme gebracht. Vooral een schitterende ervaring voor de gelegenheidsacteurs van OC De Beweging. Te oordelen naar de vele positieve reacties heeft iedereen ademloos genoten. Met verve geslaagd. Proficiat. Op diverse vlakken werd de voorbije maanden naarstig gerepeteerd. De vaste Wintersprookjesploeg werd aangevuld met Jan, Frank en Ludovic (enige couleur locale, gerecruteerd in OC De Beweging in Gijzenzele). In een regie van Frank Dierens en onder aanvoering van Moortseels amateurtheatergezelschap De Platte Beurzen, versterkt met lokaal talent met goesting in theater, werd de Gijzelse editie van het Wintersprookje voorzien van een heuse proloog en epiloog. Een pop up koor smeerde de kelen en de ‘breimoeders’ in samenwerking met het OC De Beweging   atelier breiden een sjaal om u tegen te zeggen. De kouters rond de kerk kregen een Wintersprookjes make over en De Kluize zamelde oude kledij in, op de voorstellingen op zaterdag 12 en zondag 13 januari werd de vuile was uitgehangen.

Wat voorafging.

In de ateliers van OC De Beweging heerste een koortsachtige drukte. Begeleidsters Nancy en Els, hun ploeg vrijwilligers en alle creatieve handen ter plekke, zamelden wol in. Daarmee gingen de ‘breimoeders’ van de bib (onder aanvoering van Juliette Van De Sype), sympathisanten, bezoekers en bewoners van OC De Beweging, De Bolster, … aan het breien alsof hun leven ervan afhing. Vanuit GC De Kluize werden de aangevoerde oude kledingstukken naar het atelier gebracht, waar ze aan linten werden gestikt, … en als klap op de vuurpijl werd ter plekke de publiekssjaal geassembleerd. Een sjaal waarmee men gerust kon meedingen naar de titel van de langste sjaal, misschien niet van de wereld, maar toch zeker van Oosterzele en de ruime regio. Er werd ook soep gemaakt door de ateliermedewerkers van OC De Beweging, een aantal spelers en Ann van GC De Kluize. Elke voorstelling startte in het zaaltje op het Sint-Bavoplein in Gijzenzele. Via de Schoolstraat trok men via de terreinen van de voormalige stoelenfabriek Quipor (de geruchten over galgen en brandstapels en meer van dat onheilspellends waren niet uit de lucht gegrepen) en de kerkwegel naar de Sint-Bavokerk. In de kerk werd het eigenlijke Wintersprookje van het Scheldeoffensief gespeeld. Vooraf zorgden De Platte Beurzen, versterkt met een aantal nieuwe krachten en jong muzikaal geweld, voor de juiste enscenering. Achteraf kan worden bijgepraat met een dampend kommetje soep.

Mooi project

Wintersprookjeskwartet in zijn XL versie is een project van GC De Kluize in samenwerking met Het Scheldeoffensief en van en met regisseur/acteur Frank Dierens en spelers uit centra voor mensen met een beperking uit Wetteren, Oosterzele, Merelbeke, Oudenaarde. De muziek is van Geoffrey Burton. Een winters tafereel. Het begint als een zoete fabel, maar eindigt in een griezelige thriller. Een koningin zo bleek als ijs, haar koning een echte killer. Wintersprookjes gaat over koningen en kastelen in de tijd dat die nog in de mode waren. Wintersprookjeskwartet is een samenwerking met vier culturele partners: GC De Kluize (Oosterzele), GC ‘t Groenendal (Merelbeke), CC Nova (Wetteren) en CC De Woeker (Oudenaarde). Een lovenswaardig initiatief. ‘Wintersprookjes’ gooide hoge ogen. Heel genietbaar. Knap. Veel lof.           Reporter 17

X