Autoverkoop daalde fors in januari

Terugloop met 5.795 minder verkochte wagens

De maandelijkse statistiek over het aantal verkochte personenwagens is een goede indicator voor de autoconstructeurs. Elke maand in 2018 was er een meer verkoop te zien. Maar de voorbije maand januari 2019 drukt iedereen met de neus op de nuchtere realiteit, die er niet zo rooskleurig uitziet voor veel merken.

Jaag de mensen onterecht schrik aan

Men jaagt potenti ële kopers schrik aan met klimaatmarsen. Men praat hun allerlei schuldgevoelens aan als ze een wagen kopen met verbrandingsmotor. Precies of het klein onooglijk Belgi ë op wereldschaal, dit probleem nu eens gaat oplossen. Het gevolg laat zich raden, niet alleen in de autoverkoop maar ook op algemeen economisch vlak richten alle onheilsberichten meer schade aan dan tot nu toe gedacht. Diesel en benzine de verbrandingsmotoren, zijn plots de grote boosdoeners. CNG of aardgas komt nu ook al onder druk te staan, niet in het minst door ontploffende wagens bij het tanken van aardgas. Tal van ontploffende wagens op aardgas in Duitsland, dit alles is geen goede zaak voor het rijden op aardgas.   Enkel nog massaal overschakelen op elektrische wagens zou de oplossing zijn voor alle problemen. Als er geen elektriciteit beschikbaar is op het net lossen we dit dan wel op door massaal dieselstroomgroepen of afgedankte vliegtuigmotoren in te schakelen.

In de top 20 gaan 15 merken er op achteruit  

Merkwaardig dat het veelgeplaagde VW met zijn sjoemelsoftware er met een kleine 1 % op vooruit gaat tegenover verleden jaar.   Ford en Citro ën boeken winst, een betekenisvolle winst is er eveneens voor Kia en Seat. Het zwaarste verlies binnen de top 20 is er voor Nissan met -37,13 %. Audi zag de verkoop terug lopen met -26,04 %. Minder verkoop realiseerde   ook Huyndai -21,50 % , Renault -21,43 % en BMW met -18,03 %. Voor de 10 andere merken was er eveneens verlies tegenover januari verleden jaar. Intussen schakelen de constructeurs van diesel- en benzinemotoren over naar Euro6d-temp en de allernieuwste en properste motoren met Euro6d. De Euro6d-temp is maar een tussenoplossing en “temp” wat   staat voor “temporary”,   of tijdelijk in afwachting van de echte Euro6d, waar tot nu toe enkel Mercedes een vooraanstaande rol speelt.

X