De Vlaamse Ardennen: wonen wij in een natuurpark?

Foto : toeristische dienst Doornik

Volgens de Waalse toeristische dienst wonen wij, de Vlaams Ardennezen, in een heus ‘natuurpark’.

Die Walen hebben  dat  goed gezien want hun prachtige ‘Parc Naturel* du Pays des Colines’ is eigenlijk niets anders dan een uitloper van de schone Vlaamse Ardennen, en vice versa.

Voor Vlaanderen zijn wij nochtans  de boeren uit  dat achtergestelde gebied, aan de grens met Walenland, waar de Zwalm met zijn molens de grootste attractie vormt (niet waar, er is v éé él meer te zien) en waar de Brusselaar steeds vaker goedkoop tegen de taalgrens komt aanschurken.

Wildebeest

Onze reporter ging op excursie en wou die wilde beesten in dat ‘parc Naturel des Ardennes Flamandes’ wel eens zien.

Het klopt, want met de eerste zon  zien we al  bromvliegen op hun Harleys en Yamazakis in de velden.

Aan de grens van het gebied, in Doornik temidden de Waalse natuur aan het belfort, stond ik oog in oog met dit wildebeest.

Van Ninove, over Geesbergen, Zottegem tot in het verre  Oosterzele  is het nog erger.  Naar het schijnt zitten er  zelfs hazen in de weide. Dat er al eens een ree langs de velden en bossen loopt wil ik niet gezegd hebben want de inboorlingen eten er te graag een stukske wild vlees.

Hardnekkige geruchten doen de ronde dat er nog koppensnellers wonen, maar dat kan deze reporter niet bevestigen. Onze reporter uit het Noordelijke gedeelte van de Vlaamse Ardennen heeft echter zijn tweelingsbroer al gevonden, volgens evenmin bevestigde berichten.

Monsters in de Vlaamse Ardennen :

In de moerassen kan je kleine Gozilla monsters tegen komen. Gelieve ze niet te voederen.

Zo  werd ik onder de voet gelopen door  deze horde  rennende dinosauriers die het vliegen verleerd zijn.

En last but not least, is onze streek ook gekend voor de kweek van woeste rendieren, die terug zullen worden uitgezet, zodra  de kleine ijstijd er aankomt.

archief foto 2017

Veel meer heb ik vandaag niet te vertellen.

(satire)

Sjarel Klak

 

Update : Eigenlijk gaat het hier over het nederlandstalige equivalent ‘Regionaal Landschap’, maar ‘Parc Naturel’ is zoveel charmanter. (Bedankt Ugo Sansen voor de feedback)