Milan De Meester, Jenno Berckmoes en Sasha Weemaes winnaars van de oefenkoersen.

Bottelare Sportief opende afgelopen zondag naar jaarlijkse traditie het wielerseizoen met de oefenkoersen voor nieuwelingen, junioren en Elites met en zonder contract. Voor heel wat van de allerjongsten was het meteen een confrontatie met de harde realiteit van wat koersen betekent. Het denkbaar goede gevoel van op de training werd voor sommigen meteen van de tafel geveegd. In een zonovergoten Bottelare werd er in elke reeks dan ook meteen hard gekoerst.

Nieuwelingen:
De nieuwelingen knalden van bij de start alsof de aankomst al achter de eerste bocht lag. Szkandera en De Zutter probeerden het op hun eentje maar geraakten niet verder weg dan een handvol seconden. Uiteindelijk bleef alles samen en kwam het tot een spurt waarin Milan De Meester zich de snelste toonde voor Szkandera en Sterck.

Junioren:
Met 43 stonden ze aan de start voor een koers van 65 km. Willem Malfait kon zich als eerste afscheiden en reed een boni van 20 sec bij elkaar. Een ronde later was echter alles te herdoen. Jorre Smet probeerde het op zijn beurt maar ook zijn poging werd teniet gedaan. Toen zes renners aan de haal gingen was het wel menens. Ex Belgisch kampioen bij de nieuwelingen Siebe Deweirdt, zijn ploegmakker Gauthier Beeckman, Enrico Dhaeye, Cisse Coppens, Jenno Berckmoes en Josse Vanransbeeck slaagden er in om meteen een mooie kloof uit te bouwen. Een ander zestal probeerde nog een tegen reactie op gang te brengen, maar meer dan het gat wat kleiner maken zat er niet meer in. Berckmoes trok de laatste ronde vol door op de klim naar Munte met als gevolg dat de anderen meer dan op hun tandvlees zaten. In de afdaling kwam het tot een hergroepering en Beeckman maakte hiervan gebruik om alles of niets te spelen. Op 1 km van de streep werd hij teruggegrepen. De sterkste man in koers, Jenno Berckmoes, toonde zich uiteindelijk ook nog de snelste voor Enrico Dhaeye en Siebe Deweirdt.

Elite met en zonder contract, amateurs en masters:
Bij de grote jongens zag het er naar uit dat het een strijd zou worden tussen de ploegen Cibel, Tarteletto en de ploeg van Van Durme. Ze maakten er onmiddellijk een koers in de koers van. Meteen ging de gashendel volledig open. In iedere ontsnappingspoging was er van de drie topploegen telkens een mannetje mee. Gianni Marchand, Jordi Van Dingenen, Ayco Bastiaens en Daan Oosterlinck reden na twee ronden wedstrijd weg van de rest. Maar hun voorsprong was nooit meer dan een halve minuut en werd nog voor half koers teniet gedaan. Dan was het de beurt aan Jonas Goeman, Robby Cobbaert, Jelle Mannaerts en Glenn Debruyne. Het zag er even naar uit dat dit viertal het tot het einde zou kunnen uithouden, maar toch werden ze nog teruggegrepen op drie ronden van het einde. Timothy Stevens en Angelo De Ketele probeerden bij het ingaan van de allerlaatste ronde nog een alles of niets poging, maar werden al vlug tot de orde geroepen. Een massaspurt zou uitwijzen wie de winnaar zou worden. Hierin toonde Sasha Weemaes, die prof is bij Sport-Vlaanderen-Baloise, zich duidelijk de snelste van het hele pak voor Julien Van Den Brande en Stijn Buyl. Weemaes was uiteraard heel tevreden met deze overwinning ook al is het maar in een oefenkoers. “Er werd hier hard gekoerst en winnen is en blijft altijd moeilijk”, aldus Sasha die nog daarna nog wat extra kilometers ging trainen.

Uitslagen:
Nieuwelingen:
1 DE MEESTER MILAN
2 SZKANDERA THOMAS
3 STERCK JOPPE
4 LETEN INIAS
5 DE ZUTTER JONAS
6 SLAETS YORICK
7 LEMMENS JARNE
8 D’HOLLANDER LUCA
9 DE MAESENEER MILAN
10 MUYS ARTHUR

Junioren:
1 BERCKMOES JENNO
2 DHAEYE ENRICO
3 DEWEIRDT SIEBE
4 COPPENS CISSE
5 VANRANSBEECK JOSSE
6 BEECKMAN GAUTHIER
7 DE WAELE SIEBE
8 VANDEN HEEDE JENS
9 SMET JORRE
10 PIETERS BJARNE

Elite met en zonder contract.
1 WEEMAES Sasha
2 VAN DEN BRANDE Julien
3 BUYL Stijn
4 DEBRUYNE Glenn
5 MANNAERTS Jelle