‘Gent en Aalst reiken oplossingen aan in verband met de cash-problemen van de nieuwe parkeermeters. Geraardsbergen niet!’


Volgens minister Kris Peeters (CD&V) zijn de nieuwste parkeerautomaten niet wettelijk. Ze aanvaarden geen cash geld. ‘Nochtans moet je overal met muntjes en bankbiljetten kunnen betalen’, stelt de minister. ‘In Aalst en Gent is men bewust van dit probleem en past men er een mouw aan. In Geraardsbergen is men nog niet zover’, stelt Ilse Roggeman (N-VA)

Heel wat mensen voelen zich onwennig bij de nieuwe parkeermeters. ‘Waarom maken ze het de oudere mensen zo moeilijk’, vraagt een bejaarde dame zich op een regenachtige morgen luidop af. Een ouder koppel raakt niet uit de instructies wijs en plaatst dan maar de blauwe parkeerschijf. ‘Het is nog even wennen aan de 4411-app’, laat een vriendelijke man in een druk bezochte winkel in de binnenstad weten. Hij gaat verder: ‘Gisteren stond ik op de markt geparkeerd. Toen ik een tijdje later mijn wagen op het Stationsplein reglementair wou parkeren, weigerde de nieuwe parkeermeter mij te registreren. Ik had namelijk al twee uren geparkeerd… Het is trouwens even zoeken waar de nieuwe parkeermeters staan.’

Hoe zit dat in Gent?
Geraardsbergen is niet de enige stad waar een nieuw parkeerbeleid — met nieuwe parkeermeters — wordt ingevoerd. Ook Gent en Aalst doen dit. Ilse Roggeman (N-VA) stelt vast dat beide steden een mouw passen aan de onwettelijkheid van de parkeerautomaten. ‘Mensen kunnen niet meer met muntjes betalen, wat eigenlijk niet kan.’ Uit contacten met de dienst mobiliteit van de stad Gent kwam raadslid Roggeman te weten dat er nog steeds 1 op de 3 parkeermeters beschikbaar zijn waar je met cash kan betalen. Roggeman: ‘In Gent bestaat er trouwens een plan waarop je de meters kan terugvinden. Dat zou in Geraardsbergen ook wel handig zijn.’

Aalst? Karim Van Overmeire reageert…
‘Wat Aalst betreft klopt blijkbaar de bewering niet dat er geen mogelijkheden meer zijn om met cash te betalen wanneer je wenst te parkeren’, aldus Ilse Roggeman. Karim Van Overmeire (N-VA) — eerste schepen in Aalst — reageert: ‘Het standpunt van Kris Peeters is correct. Ook in Aalst werken de parkeermeters enkel met bankkaart, app of sms. Naast de parkeerplaatsen — waarvoor moet betaald worden via een parkeermeter — biedt Aalst in het stadscentrum ook voldoende ondergrondse parkings aan, waar cash betalen wel tot de mogelijkheden behoort. Daarbovenop zijn er ook shop & go-zones waar gratis kan geparkeerd worden. Tot slot zijn er ook zones waar de parkeerschijf dient gelegd te worden, om 2 uren gratis te kunnen parkeren. Het is dus niet zo dat je in Aalst enkel kan parkeren als je een bankkaart bij je hebt.’

‘Een deel van de bevolking wil met muntjes betalen.’
‘Het is een opportuniteit om het parkeerbeleid uit te rusten met de nieuwste digitale mogelijkheden en te snijden op de behoeften van de binnenstad, maar we mogen niet vergeten dat er nog steeds een deel van de bevolking is dat graag met muntjes blijft betalen’, laat Ilse Roggeman tot slot weten.

Julien Borremans