Bijbel expo in Brakel tot en met 31 maart

Bijbel-Expo.be
“Een nieuwe eigentijdse Tentoonstelling”
Van 16 maart tot en met 31 maart 2019 in Brakel!

Henk van Dorp: “Bij het samenstellen van deze tentoonstelling lag één vraag aan de basis: hoe krijg je de moderne mens, in deze hoogtechnologische samenleving, geïnteresseerd in een oud boek zoals de Bijbel? Het antwoord op deze vraag was even verrassend als éénvoudig: “Bijbel-Expo.be”! Een multimedia avontuur dat de bezoeker meeneemt doorheen de ontstaansgeschiedenis van het schrift en hem de wonderlijke wereld van de Bijbel op eigentijdse manier laat herontdekken.

De tentoonstelling bestaat uit verschillende onderdelen en telkens is er gebruik gemaakt van andere media. Vooreerst zijn er 17 schitterende panelen verdeeld over 5 secties. Zij vertellen en illustreren de geschiedenis van het schrift. De bezoeker kan op korte tijd heel wat te weten komen over kleitabletten en spijkerschrift, Egyptische hi ërogliefen en de ontstaansgeschiedenis van het alfabet. Daarnaast wordt stilgestaan bij een van de belangrijkste oudheidkundige ontdekkingen van de 20e eeuw, de Dode Zee rollen. De laatste sectie schenkt dan weer ruime aandacht aan het ontstaan van de moderne druktechnieken en hun invloed op de verspreiding van de Bijbel en andere boeken. Bij iedere sectie hoort een korte presentatie op DVD waar een en ander wordt verduidelijkt.

Naast panelen zijn er ook een aantal interessante objecten tentoongesteld zoals: kleitabletten; de steen van Rachid; een ostracon (een stukje aardewerk dat in de oudheid gebruikt werd als “blocnote”); een zilveren geluksbrenger enz.
Blikvanger is zondermeer een werkende kopie van de Gutenberg drukpers.

Een viertal audiostations bespreken verder een aantal interessante onderwerpen: het verhaal van het Gilgamesch Epos; de avonturen van Cheti op de schriftgeleerdenschool; het verhaal van Mohammed ed Dhib en zijn vondst te Qumran; en de geschiedenis van twee monniken die leren om manuscripten over te schrijven.

Het laatste onderdeel zijn enkele computerstations, hier kan de bezoeker zelf op ontdekking gaan in de wereld van de Bijbel.

Wie daarna nog meer wil weten kan een bezoek brengen aan de filmruimte. Onder het drinken van een kop koffie zet de bezoeker zijn multimediareis verder aan de hand van een aantal dynamische presentaties op DVD. Men kan tevens een kijkje nemen op de boekentafel en o.a. kennis maken met de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV).

Het geheel is het eigendom van en werd ontworpen door de Belgische Evangelische Zending vzw. Een organisatie die ontstaan is in 1919 en het als een van haar doelstellingen ziet om het Bijbellezen te stimuleren.”

De expo werd plechtig geopend door burgemeester Stefaan Devleeschouwer.

De tentoonstelling is te bezichtigen:
Plaats: De vergaderzaal van sporthal “De Rijdt”(naast de cafetaria) Jagerstraat 64, Brakel
Openingstijden: di. t/m zo.: van 13.30 – 17.30 u.
Groepen : op afspraak, ook op andere tijden mogelijk
Inkom: 2 Euro (Iedere bezoeker ontvangt een informatieboekje).

De plaatselijke organisatie (ook voor bijkomende informatie en reservering):
Evangelische Christenen Brakel
p/a Henk van Dorp
Tel: 054/41.84.45
Email: vandorp.henk@telenet.be
www.Bijbel-Expo.be (met steun van de Gemeentelijke Culturele Raad)

Bijbel-Expo.be is zeker een bezoekje waard. De tentoonstelling is uiterst geschikt voor schoolklassen en jeugdgroepen maar eigenlijk voor iedereen. Er staan een aantal kundige gidsen ter beschikking om een educatieve rondleiding te verzorgen.

Bijkomende activiteiten in verband met de “Bijbel-Expo”:

Op zaterdagavond 23 maart om 19.30 in de RK Kerk van Opbrakel, Sint Martinusstraat: Gospel Dubbelconcert van het “Flanders Gospel Choir” met het Brakelse koor “Vivace”. Inkom: 5,- € !
Kaarten vooraf te bekomen via bovengenoemd adres of via: 055/49.95.99 (of aan de kassa)