Eerste ‘gevleugelde’ zebrapad is voor Zottegem

Zopas werd gestart met de aanleg van een zogenaamde gevleugeld zebrapad aan de stedelijke basisschool De Smidse in Erwetegem.

Het gaat om de uitrol van een proefproject van het Agentschap Wegen en Verkeer. Uit onderzoek blijkt immers dat gevleugelde zebrapaden de verkeersveiligheid van voetgangers verhogen. Vanaf dit jaar zullen er dan ook een aantal in Vlaanderen worden geïnstalleerd.
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Ben Weyts (N-VA) was ter plaatse en gaf een woordje uitleg samen met Zottegems schepen van Mobiliteit, Matthias Diependaele (N-VA).

Waar een gewoon zebrapad minstens drie meter breed is, wordt de gevleugelde variant er al snel acht, en meer.  Die extra buffer moet overstekende zwakke weggebruikers vooral voor hoger zittende vrachtwagenbestuurders veel zichtbaarder maken. Want niet alleen vlak naast, maar ook voor een vrachtwagen zit een dodehoek. Vooral aan schoolomgevingen zorgt dit voor een potentieel gevaarlijke situatie, wanneer schoolkinderen aansluiten bij een groep die al op een zebrapad aan het oversteken is, bijvoorbeeld.