Zottegemse jeugdraad wil een permanent skatepark

 

De Zottegemse jeugdraad gaf enkele maanden geleden een advies door naar het schepencollege voor de bouw van een nieuw skatepark. Om deze boodschap kracht bij te zetten nodigen ze skaters, bmx’ers en steppers op 22 juni aan het stationsplein uit om samen de nood voor een skatepark duidelijk te maken.

Voorzitter Elke Van Waeyenberge zegt met de jeugdraad al langer te pleiten voor de komst van een goed uitgerust, Zottegems skatepark. “Al sinds 2011 komen er van verschillende hoeken signalen van jongeren om hen te voorzien van betere skatemogelijkheden. Ook in een bevraging uit 2016 van de jeugdraad kwam naar boven dat de komst hiervan met stip op nummer één stond. Er staan momenteel op de Bevegemse Vijvers een aantal skate-elementen, maar deze zijn zwaar verouderd, staan op een onveilige en slechte locatie midden op de parking en is verre van een leuke ontmoetingsplaats. Jongeren die willen skaten gaan bijgevolg op zoek naar elementen in de stad die daar niet meteen voor bedoeld zijn, zoals het Heilig Hart Plein in Bevegem.”

“We pleiten dus voor de komst van een permanent skatepark, uitgevoerd in gladde naadloze betonverharding naast het omnisport-terrein aan de Bevegemse Vijvers. De aanwezigheid van natuurlijke glooiingen in het terrein zijn uiterst gunstig voor het financi ële kostenplaatje. Een deskundige bevond tijdens een plaatsbezoek in 2018 dat er geen extra uitgravingen nodig zijn voor het aanleggen van hellingen omdat deze van nature aanwezig zijn. Een kwalitatief skatepark zou ook voor verschillende voordelen kunnen zorgen. Zo maken we de site aan de Bevegemse Vijvers een stuk attractiever, zijn er meer mogelijkheden voor nieuwe sportevenementen en komt er een nieuwe ontmoetingsruimte in de buurt. We mogen niet vergeten dat in Zottegem 4026 jongeren tussen de 10 en 25 jaar wonen, dit is 15,3% van de totale Zottegemse bevolking. Hoewel die groep soms wat vergeten wordt bij nieuw sport- en jeugdaanbod verdienen zij wel degelijk meer sport- en ontspanningsmogelijkheden.”

“In de vorige legislatuur gaf het toenmalige schepencollege al informeel zijn goedkeuring en werden verschillende opties onderzocht bij de jeugddienst. Het huidige college heeft een andere constellatie gekregen en daarom leek het ons belangrijk om een advies te schrijven en hen toch te herinneren aan de noodzaak om te investeren in ons jeugdbeleid met een mooi uitgerust skatepark. Om onze boodschap echter nog wat kracht bij te zetten nodigen we op 22 juni, tijdens de braderie, graag alle Zottegemse skaters, steppers, bmx’ers en ander geïnteresseerden van 15-16u uit aan het stationsplein om nog eens heel duidelijk te maken dat de Zottegemse jeugd echt wel vragende partij is. We hopen dat het schepencollege de bouw hiervan meeneemt in zijn meerjarenplan en onze skaters geeft waar ze al jaren naar vragen” besluit Van Waeyenberge