Baloise Belgium Tour finisht op donderdag 13 juni in hartje Zottegem

Terwijl de kermismuziek van de Sinksenfoor er nog niet helemaal uit de lucht is, maakt het Zottegemse stadscentrum zich al op voor een nieuw, ditmaal sportief evenement. Op donderdag 13 juni strijkt namelijk de Baloise Belgium Tour neer in hartje Egmontstad voor de aankomst van de tweede rit van deze vijfdaagse wielerwedstrijd.

Eerder was Zottegem gedurende 23 jaar gaststad voor de Driedaagse van De Panne maar omdat deze wedstrijd twee jaar geleden een andere plaats op de internationale wielerkalender kreeg, moesten de inrichters ervan hun organisatie inkrimpen en daarbij viel Zottegem uit de boot. Sindsdien werd uitgekeken naar een waardig alternatief en dit is er nu met de komst van de Baloise Belgium Tour, de vroeger genaamde Ronde van Belgi ë waarvan de eerste editie dateert van 1908. Deze rittenkoers buiten categorie (2HC) maakt overigens deel uit van de UCI Europe Tour en is hiermee één van de meest prestigieuze meerdaagse wielerwedstrijden in ons land.

De tweede etappe van de Baloise Belgium Tour 2019 start op donderdag 13 juni in Knokke-Heist (om 11 uur) en krijgt na een rit van 181 km haar ontknoping in hartje Zottegem , niet in de Broeder Marreslaan zoals eerst voorzien was maar vlakbij het Stationsplein waar tot drie jaar geleden ook de Driedaagse van De Panne-Koksijde finishte. Met al zeven hellingen in de benen (in deze volgorde: Leberg, Ten Bosse, Denderoordstraat, Muur, Eikenmolen, Valkenberg en Berendries) zullen de renners volgens het gemiddelde uurschema rond 14u20 grondgebied Zottegem bereiken vanuit de Brakelstraat en verder via het Sint-Hubertusplein, de Faliestraat, Ten Ede, Smissenhoek, Kloosterstraat, Tweekerkenstraat, Jasmijnstraat, Godveerdegemstraat, L. Roelsstraat en Van Aelbrouckstraat omstreeks 14u30 een eerste doortocht aan de aankomstlijn maken.

PLAATSELIJK PARCOURS

Daarna krijgen ze in twee lokale ronden van 19 km ook nog telkens de kasseien van de Lippenhovestraat en Paddestraat onder de wielen. Het parcours van deze plaatselijke omloop gaat via: Stationsplein, Musselystraat, L. De Metsstraat, Heldenlaan, D. Van Den Bosschestraat, Bruggenhoek, Elenestraat, Lippenseweg, Lippenhovestraat, Beugelstraat, Romeins Plein, Paddestraat, Knutsegemstraat, Kluisstraat, Rijkestraat, Strijpenplein, Sint-Andriessteenweg, Meileveld, Wurmendries Eekhout, Ten Dale, Emmerstraat, Ten Ede, Smissenhoek, Kloosterstraat, Tweekerkenstraat, Jasmijnstraat, Godveerdegemstraat, L. Roelsstraat en Van Aelbrouckstraat. De aankomst is voorzien tussen 15u30 en 15u45. Deze wielerwedstrijd zal ook op tv te zien zijn via Sporza en Eurosport.

(c.c.)