Mobiscore Zottegem: zijn onze huizen morgen nog iets waard?

Dat een energiescore mee de waarde van een woning mag bepalen is rationeel te verantwoorden, maar de dames en heren van verstand gaan de waarde van onze huizen nu ook laten bepalen door de statistische afstand ten opzichte van openbaar vervoer, scholen, winkels, sport en cultuur,… maar nergens in de score wordt rekening gehouden met de nabijheid van natuur, stilte en de mogelijkheid om tot rust te komen.  

Is een bushalte voldoende om goed te scoren? Hoeveel winkels moeten er zijn om niet te buizen? Wat is voldoende cultuur? Is een biertent met een podium ook een cultureel gegeven of telt dat niet mee? Ai ai ai,…

Voor anderen geeft de Vlaamse ‘Mobiscore’ aan in welke mate je sneller dan elders stapelzot zal worden.

Ocharme Zottegem,… waar je in zijn gehuchten nog kan verpozen en wandelen langs wegeltjes die onze voorvaderen door de velden trokken.

Je kan ook voor jou woning de mobiscore bepalen, die binnenkort, samen met de energiescore de waarde zal bepalen.

Enkele lukraak gekozen voorbeelden :

Velzeke, Paddestraat : 5,8/10

De bakker, slager, supermarkt en restaurants in de buurt houden de score boven de dikke buis. Ook met het onderwijs zit het snor. Wat betreft het openbare vervoer en ontspanning zit Velzeke te ver onder de verwachtingen om een goede score te halen. Vreemd, als je ziet hoe het leven in Velzeke een quasi tweede stadskern vormt binnen Zottegem. Velzeke is één van de alleroudste wooncentra in Belgi ë. De kerk is er deels opgetrokken met puin van Romeinse villa’s en de jaarlijkse braderij met m éga rommelmarkt is één van de gezelligste van Vlaanderen.

Sint-Maria-Oudenhove, Hubertusplein : 5,6/10

Elke wielrenner, wandelaar, motorrijder of koffieliefhebber kent dit pleintje op een heuvelrug te midden de Vlaamse Ardennen. Nochtans geraakt het maar met de hakken over de sloot. Er is een schooltje dus dat scoort goed en bergaf naar Brakel of Zottegem geraak je ook aan je trekken. De gezondheid is er top. We weten ondertussen dat het een blauwe zone is waar mensen gezond oud kunnen worden, maar voor de prijsbepaling van je huis is het een kneusje, want je kan er heerlijk wandelen en genieten van de natuur. En natuurlijk zijn er wel kleinhandelaars waar je groenten, vlees, brood en toespijs kan open. We hebben hier zelfs de kleinste zondagsmarkt van Vlaanderen. Dan is het er behoorlijk druk. Alleen aan de kerk, die staat in’t midden van ’t veld achter ’t pleintje, daar zijn God en klein Peerke de weg kwijt geraakt.

Sint-Goriks-Oudenhove centrum : 5,8/10

Het centrum van Sint-Goriks is een boom met een kerk en twee mega-populaire caf é’s er rond. Behalve in een bij-boer-en-tuinder-gekend (populair) tuincentrum kan je hier niks te bikken vinden. Gelukkig heeft iedereen er nog een moestuin. En,… wie het dorp kent weet dat dit 10/10 scoort voor zijn pittoreske karakter, waar file alleen ontstaat wanneer twee tractoren mekaar de pas afsnijden en het cultuurcentrum voor wandelaars de plek is waar ze het veld in trekken… maar dat zijn de heren van Brussel, waar het al even gekende Goriksplein 9,6/10 ‘verdient’, vergeten te integreren in hun regelnevenscore.

Duivelsvoetstap, Land Van Aalst : 5,5/10

De duivelsvoetstap,… perfect mijn maat!

Zelfs in het verloren gat, dat stoffige veldwegeltje waar de duivel Zottegem ontvluchtte en richting Brussel sprong waar hij nu de heren van verstand het hoofd gek maakt, daar scoren het handvol huizen nog een waardige 5,5/10. Het moge duidelijk worden dat de overheid haar best heeft gedaan om niemand te buizen. Neen, winkels zijn er niet, bussen geraken er niet door en de enige school is er de haagschool.

Ekelweg, Leegwormen : 4,9/10

We moeten al naar Leegwormen gaan, ten noorden van Velzeke, waar de beken de velden doorsnijden en de boer koning is, om gebuisd te zijn. Toevallig is dit één van de mooiste plekken van de streek, nog steeds uitgestrekt, want Zottegem is m éér dan heuvels en dalen. Een dikke 10/10 voor schoonheid en de ideale plek om tot rust te komen.

Zottegem centrum, Heldenlaan :

Zijn ze nu helemaal zot geworden, die statistici in hun ivoren toren? Een miezerige 7,2/10 wegens gebrek aan ontspanning en cultuur? Ofwel,… zouden ze in Brussel misschien al weten dat Filip Morre het centrum van Zottegem heeft verplaatst naar Grotenberge?

Zottegem l ééft van de ontspanningsmogelijkheden, maar we geven toe dat we geen operagebouw hebben, geen grote cinema, geen citadel alhoewel onze beiaard er ook mag wegen,… wel pop, rock, dance, blues, jazz en fusion festivals,… fantastische caf és en een rijk verenigingsleven,… ah,.. sorry,.. dat telt niet mee zekers? Niet hoogstaand genoeg? Awel,… goed,.. we zijn dan maar de ‘Vortzakken’ van Leewergem, ‘Beneknagers’ van Velzeke, ‘Paretmakers’ en ‘Theezeikers’ van Zottegem centrum, oftewel ‘Schijtheren’ zo u belieft, maar het is hier goed leven, zowel voor wie de drukte van een verstedelijkte kern wil beleven als wie van de stilte op het platteland wil genieten. En we geraken er wel, want we helpen malkander om ergens te geraken, we gaan nog naar de kruidenier om de hoek, behalve voor de patatten en de groenten want die halen we bij de boer,… en we rocken en rollen, zingen en dansen van vreugd en plezier, niet alleen als d’ oogst is binnen gereden,… het ontbreekt de Zottegemnaar aan niets en alles is vlakbij.

Beiaard score voor het leven in groot-Zottegem: 9,9/10

Weer’d ui

Sjarel Klak

X