Zeldzame gebeurtenis bij de kaarters in caf é de Kluize in Merebeke

De Kluize in Merelbeke, bekend van  “Het beste caf é van Merelbeke” was dinsdagavond 18 juni het toneel van een zeldzame gebeurtenis.  Erwin Volckaert, Koen Van Baeveghem, Danny Delmeiren en Koen De Poorter spelen er al jarenlang elke dinsdagavond een wedstrijd van het bekende kaartspel “Bieden”.  Danny Delmeiren was de geluksvogel toen hij een “acht-tiender” gedeeld kreeg, 8 kaarten van dezelfde soort. Dit is zo ongeveer het equivalent van de Lotto winnen.  

Bieden is een kaartspel dat voornamelijk in Oost-Vlaanderen wordt gespeeld. Aangezien er met 32 kaarten en in twee paren met vaste partner gespeeld wordt, toont het gelijkenissen met klaverjassen, belotten en pandoeren. Elk spelletje bestaat uit twee delen: bieden en spelen. De naam van het kaartspel slaat op het eerste deel waarbij de deelnemers tegen elkaar opbieden. In het tweede deel wordt er gespeeld en mag de hoogste bieder de troef bepalen. Bijzonder is dat men altijd mag troeven, zelfs als men nog kan volgen.

 Danny Delmeiren schreef een stuk geschiedenis wanneer hij een “acht-tiender” gedeeld kreeg. Dat zijn 8 kaarten van dezelfde soort. Dit is zo ongeveer het equivalent van de Lotto winnen. Danny Delmeiren, de grootste mond van het viertal, was overdonderd door de gebeurtenis. “Dit is me nog nooit overkomen” was het enige dat hij kon uitbrengen. De vriendenclub gaat de kaart-traditie nog jaren verderzetten bij gastvrouw Nes.