Oosterzelenaar schrijft theaterstuk over ontstaan gaypride

Exact 50 jaar geleden vond in New York de Stonewall-opstand plaats. Deze opstand leidde een jaar later tot de allereerste gaypride. Sindsdien werden cruciale stappen gezet in de wereldwijde erkenning van holebirechten. Al is er nog steeds werk aan de winkel … De Stonewall-rellen vormden de inspiratie voor het theaterstuk ‘F!ERce’, geschreven door jong schrijftalent Sam De Vos. Met zijn eerste toneelstuk wil de Oosterzeelse schrijver niet enkel de aandacht vestigen op de lange strijd van de holebigemeenschap, maar breekt hij ook een lans voor de erkenning van de vaak nog actuele problematiek.

In oktober 2019 gaat ‘F!ERce’ in première in het Mechelse theater M, en houdt daarna ook nog halt in het Antwerpse Fakkeltheater. Het wordt een tragikomische cocktail van protest, vriendschap en rellen die geschiedenis schreven. De regie is in handen van de bekende regisseur Lieven Debrauwer. De cast bestaat uit Pieter Van Keymeulen (bekend van ‘Familie’), Johan Kalifa Bals (bekend als Obi uit ‘De buurtpolitie’) en Yves De Lathauwer (acteur en artistiek leider van theater M) die een verrassende rol zal spelen.

Sam De Vos, een jong schrijftalent uit Oosterzele

‘F!ERce’ wordt een samenwerking tussen theater M en verschillende partners. Tijdens de Antwerpse gaypride op 10 augustus lopen Sam de Vos en de cast van ‘F!erce’ op kop, want ook daar staan de Stonewall-rellen dit jaar centraal. Met het ‘HuisvandeMens’ is er een volledige subprogrammatie uitgewerkt tijdens de voorstellingenperiode. Zo is er een lezing met als thema ‘Wat is gender?’, komt er een debat over regenboogactivisme, wordt de documentaire ‘Dus ik zweeg’ getoond …

‘F!ERce’, vanaf 10 oktober 2019 in theater M in Mechelen en vanaf november 2019 in het Fakkeltheater in Antwerpen. Tickets en info: www.theaterM.be.

X