Bus hoppen en fietsen te Hemelveerdegem

Bus hoppen en fietsen met Cultuurraad Lierde.

Bus hoppen en fietsen naar HemelveerdegemBus hoppen en Seat seeing.

Bij de 11-juliviering week de Cultuurraad Lierde dit jaar af van een traditie. De wandelschoenen mochten dit jaar rusten en in de plaats hopten de vroegere wandelaars met de bus langs berg en dal om enkele “Vlaamse meesters in Situ” te spotten. Op weg naar deze Vlaamse Meester deed men op het grondgebied van Lierde niet minder dan tien plaatsen aan waar er ooit een wind- of watermolen stond. De molens zijn allen verdwenen doch hier en daar zijn nog restanten terug te vinden. Meestal op mooie idyllische plekjes, vaak met prachtige vergezichten.

Lierde telde in het verleden maar liefst acht windmolens en twee watermolens. Tijdens de rondrit vertelde de voorzitter van de Cultuurraad Carine D’hose de geschiedenis van elke molen. Alle deelnemers kregen daarenboven een prachtige zeer gedetailleerde brochure die met zorg werd samengesteld door Cultuurambtenaar Lieve Henau.

Vlaamse Meesters in situ.

Toerisme Vlaanderen en Openbaar Kunstbezit Vlaanderen selecteerden veertig steden en gemeenten waar verborgen kunstparels kunnen herontdekt worden op de locatie waarvoor ze destijds werden vervaardigd. Zowel in Lierde als Geraardsbergen zijn er twee zulke meesterwerken te vinden. In Lierde bezocht men de Sint-Jan de Doperkerk te Hemelveerdegem met het prachtige St.Jansretabel en te Sint Martens Lierde de Sint Martinuskerk met de zes schilderijen met taferelen uit het leven van de heilige Bruno geschilderd door Elisabeth Seldron. In Geraardsbergen bezocht men het stadhuis en de Sint Batholomeuskerk. In het stadhuis bewonderde men het allegorische werk “Het laatste Oordeel” en in de kerk het in de zeventiende eeuw vervaardigde schilderij “De marteldood van de heilige Bartholomeus”.

Fietsers.

Naast de dertig bus hoppers waren er ook nog een dertigtal fietsers op de afspraak. Onder de deskundige leiding van bestuurslid Carmen van Nieuwenhove en enkele leden van de Fietsende Senioren bezochten deze de Vlaamse Meester te Hemelveerdegem, Sint Martens Lierde en Geraardsbergen.

De molenroute was iets te lang om binnen de voorziene tijdspanne per fiets af te leggen.

Boerenboterham als afsluiting.

De dag was perfect getimed want fietsers en zij die aan bus hoppen deden kwamen quasi gelijktijdig terug aan bij OC De Lier. Als afsluiting van deze prachtige leerrijke dag werd hen hier nog een glaasje cava of fruitsap aangeboden. Ondertussen maakten de leden van het dagelijks bestuur van de Cultuurraad de boerenboterhammen klaar. Hier kon men kiezen uit een boterham met plattekaas en radijsjes, boerenhesp of kop.

De deelnemers lieten zich allen zeer positief uit over zowel het vernieuwde concept als de organisatie door de cultuurambtenaar en het dagelijks bestuur van de Cultuurraad Lierde.

bus hoppen met cultuurraad Lierde   Deelnemers die bus hoppen tijdens de 11 juli viering 2019 te Lierde