Anny Bert: Pizza

Schakel de oven uit, bestrooi rijkelijk met gemalen kaas en gescheurde blaadjes basilicum en laat de pizza nog 2 minuten in de oven.

Onder het recept stond het niet maar ik had het er wel bij gefantaseerd : vertel je buurvrouw dat ze niet hoeft te koken als ze van de markt komt omdat je haar een stuk pizza gaat brengen. Evenmin stond er : om 11.30u.

Net voor ik mijn creatie aan 220 ° warmte zou toevertrouwen, dat is ietsje meer dan de temperaturen van onze drie hittegolven, kreeg ik bezoek. Het werd gelukkig een blitzbezoek en het bakken kon starten.

Hallo ! Neem je nog maar een aperitiefje want het zal 12 worden. Tot straks !

Maar straks kwam wel een beetje te vroeg dichterbij voor een krokante rand en een smeuïge vulling.

Hallo ! Blijven aperitieven ! Het zal 12.15u worden, stipt dit keer. Zet je voordeur al maar “tegen”. Tot straks !

Dat had ik nooit mogen zeggen want de oergod van alle pizza’s en ook die van de wegenwerken keerde zich tegen mij. Proximus en Fluvius waren de dag voordien met veel ochtendlijk gedreun de stoepen aan mijn kant komen opengooien. De loopgravenoorlog speelde zich plots af aan de voordeur maar de aannemer had er wel voor gezorgd  dat elke bewoner, of hij nu al dan niet hulpstukken in zijn heup of in zijn knie had, het wegdek kon bereiken zonder een ton zand in de sandalen mee te dragen. Een ingenieuze ijzeren passerel met leuning moest de mobiliteit garanderen.

De pizza verliet mijn oven in het aangenaam gezelschap van 10 verschillende aroma’s, een heerlijke mix van Andalousi ë en Toscane en de Elzas en het Fromage Râp édal. Hij verliet de oven maar niet mijn woning want pal voor mij, in het midden van de straat dook een mastodont op van een kraanwagen. Mijn ophaalbrug hadden ze weggenomen en voor mij in de slotgracht was een besnorde Turk met een minigraver alle aarde aan het wegnemen. Wat doe je als jonkvrouwe-zonder-ophaalbrug maar met een stuk pizza op zulke momenten ? Je gaat op de remmen staan en in achteruit verdwijn je weer in je gang terwijl je de pizza toefluistert : Even geduld, jongen, Proximus en Fluvius hebben altijd voorrang…

Hallo ! Had ik je nu pizza beloofd voor vandaag nog of was dat voor morgen ?

Ik vroeg haar of ze eieren in huis had. Ja. Of ze ook melk in huis had. Ja. Of ze bloem had. Ja. Ik stelde haar daarom voor een dikke pannenkoek te maken, zeer rijk aan calcium, zeker als je de gemalen eierschalen toevoegt. Net toen ik haar het recept voor broodpudding wilde dikteren, kwam er gerommel van een rijdende vrachtwagen, de ophaalbrug belandde waar ze hoorde, net als de pizza. Op de radio hoorde ik bij terugkeer nog het nieuws van 12.30u

 De pizza smaakte naar zon en zomer, je weet wel, di é periode van het jaar waarin je ’s nachts de halve maraton aflegt in je bed, op zoek naar 1 cm2 koelte, waarin de laatste druppel lichaamsvocht via je hoofd in je kussen lekt.

Ik had nog een vrij groot stuk over en bewaarde dat voor ’s avonds. Mijn buurvrouw bejubelde telefonisch de pizza maar vertelde er wel bij dat ze nog een stuk had overgehouden voor haar souper. Ik zei haar net hetzelfde.  Vroeger dan normaal haalde ik de schotel uit de oven. Koud smaakt zoiets ook heel lekker, zeker met honger en goesting.

Er was telefoon. Ik zette alles vlug op het aanrecht en ging voor een uitgebreide babbel in de zetel zitten. Sommigen breiden een babbel uit tot 2 minuten, anderen doen daar een halfuur over. Het was nog drukkend warm maar er was al een heel fijn zuchtje wind te bespeuren. Alle deuren stonden open want het minste beetje verkoeling was welkom. We hadden het over de werken in eigen straat en in de Hoogstraat, over Margriet op de Zavel, over de nieuwe wintermode en toen ik even naar buiten keek, snelde ze door de keukendeur naar buiten, Kreng, de poes, met mijn spie pizza in de venijnige bek. Voor die ene keer vond ze het niet nodig te blazen. Ze had tactvol toch nog wat voor mij overgelaten : op mijn keukenvloer een schijf tomaat, een reepje gekookte ham, een sneetje chorizo, een kwak tomatensaus, een hoopje gesmolten kaas en tegen een kastdeur een schijfje champignon, kortom te weinig om er mes en vork voor boven te halen.

 Gratis te bekomen : bruine poes, luistert naar de naam Kreng, speelziek (niet verwarren met steelziek), zoekt een warm gezin, koud mag ook, lust alles,  ook mensenhuid,    houdt van jodelen en van rap (niet verwarren met rap weg),  afhalen tussen 22 en 23u, dan oogt ze als een zwarte en weet je wat je wacht : magie.