Week van de Duurzame Gemeente in Zwalm

SDG engagementsverklaring werd ondertekend

De gemeente Zwalm nam dit jaar voor het eerst deel aan de Week van de Duurzame Gemeente. Tijdens de campagneweek organiseerden men een event waarbij de SDG-vlag werd uitgehangen in het gemeentehuis en werden de lokale ‘Mooimakers” en ‘Duurzame Helden’ in de kijker gezet.
De offici ële SDG-engagementsverklaring werd ondertekend in aanwezigheid van de duurzame helden.

Zwalm — duurzame gemeente

De Week van de Duurzame Gemeente is een initiatief van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). De campagneweek werd voor het eerst georganiseerd in 2018.
Schepen voor milieu Francia Neirinck: “ De gemeente Zwalm kon dit jaar dit initiatief niet links laten liggen en zet zich dan ook in tijdens de campagneweek van 2019.
De ‘Sustainable Development Goals’ (SDG’s) of ‘Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen’ werden goedgekeurd door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in september 2015. Ze zijn de opvolgers van de Millenniumdoelstellingen, met dit fundamentele verschil dat ze niet meer uitgaan van de klassieke Noord-Zuid indeling. De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen zijn universeel en gelden voor alle landen in de wereld, noord en zuid, oost en west.
De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen richten zich op overheden, bedrijven, universiteiten en wetenschappelijke instellingen, verenigingen en organisaties, en op de burgers, waar ook ter wereld. Voor steden, gemeenten en OCMW’s, als eerstelijnsoverheid, bieden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen een interessant kader om vanuit het lokale beleid en de lokale praktijk het verband te leggen tussen lokaal en globaal. Zoeken naar oplossingen voor de klimaatveranderingen, zorgen voor een toegankelijke dienstverlening voor iedereen, samen met de burgers inzetten op de korte voedselketen, … het zijn maar voorbeelden van hoe de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen kunnen vertaald worden naar het lokale niveau, ook in Zwalm.”

X