Fresh & Veggie Balegem wint de Nobelprei 2019

EVA Oosterzele organiseert jaarlijks de Nobelprei in Oosterzele, er waren 3 organisaties
1 de Bibliotheek Oosterzele
2 fresh & veggie Balegem
3 De Leefschool Oosterzele
Een spannende races waarbij fresh & veggie Balegem won met 46%, tweede De Leefschool Oosterzele 30% en derde de bib Oosterzele met 24%.

Zoals jullie weten wordt de nobelprei uitgereikt aan een Oosterzelenaar of Oosterzeelse organisatie die het voorbije jaar een opmerkelijke veggie bijdrage leverde voor een meer plantaardige, gezonde, milieu- en diervriendelijke samenleving.
Een meer plantaardige voedingskeuze zit namelijk in de lift! Het brede publiek beseft dat de dierenmishandeling in de vleesindustrie een halt moet worden toegeroepen, mensen beseffen dat de veeteelt een negatieve impact heeft op het klimaat en ze willen hun steentje bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot al is het maar door 1 keer per week vegetarisch te eten (en dan nog liefst op donderdag). De voedingsdriehoek toont onomstotelijk aan dat het gezonder is om vlees te verminderen en meer groenten en fruit op het menu te plaatsen. Kortom, de vegetarische omwenteling vindt plaats en wel recht onder onze neus. We dringen er dan ook op aan bij de aanwezige gemeenteraadsleden en toekomstige gemeenteraadsleden om deze boot niet te missen! Wat kan het beleid doen?

· Donderdag Veggiedag inlassen op alle Oosterzeelse scholen en een bijscholing voorzien voor de traiteurs zodat het zeker een volwaardige en lekkere schoolmaaltijd wordt.
· Bij alle openbare evenementen een volwaardig, veggie alternatief voorzien. Ik denk hierbij aan nieuwjaarsrecepties en dergelijke.
· Een lezing organiseren voor alle onthaalouders, Kind & Gezin en Oosterzelenaren over gezonde, vegetarische voeding voor kinderen.
· Sportclubs aansporen om gezondere, plantaardige voeding aan te bieden in hun kantines zodat sporten echt gezond wordt.
· Directe promotie voeren voor meer groenten en fruit op het menu via diverse kanalen.
· Vleesboeren sensibiliseren en ondersteunen om naar een gemengde economische productie over te stappen (bloemkolen naast vee bijvoorbeeld) en fruit- en groenteboeren in de kijker zetten.
· Voldoende aandacht besteden aan vergeten groenten als roerend erfgoed.
· Oosterzeelse restaurants stimuleren om hun veggie aanbod nog te verbeteren o.a. met het oog op toerisme.

De bibliotheek te Scheldewindeke
De bibliotheek heeft een bijzonder mooie collectie veggie en vegan kookboeken die constant aangevuld wordt met de nieuwste plantaardige publicaties. Ze organiseren boeiende lezingen over plantaardige voeding, dierenrechten en klimaatgerelateerde items en bieden leuke, informatieve veggie kinderverhalen aan. Elk jaar maken ze een aantrekkelijke infostand rond wereld vegetarisme dag op 1 oktober om de gezonde voedingstrend in de kijker te zetten (ook nu deden ze dat met veel verve, waarvoor dank) en de medewerkers tonen een open en positieve blik naar vegetarisme toe. Super!

De Leefschool te Oosterzele


Deze lagere school in hartje Oosterzele zet de voordelen van plantaardige voeding in de verf door de kaart van Donderdag Veggiedag te trekken: elke donderdag worden enkel veggie maaltijden geserveerd met de boodschap dat dit gezond is voor jezelf én de planeet. Bovendien koos de Leefschool resoluut voor traiteur Agape die momenteel een uitgebreid veggie bijscholingstraject doorloopt. Ze nemen hierdoor een veggie voortrekkersrol in Oosterzele op met andere woorden. Way to go!

NOBELPREI WINNAAR 2019


Vers en Veggie/Fresh&Veggie te Balegem
Al meer dan 15 jaar maakt het Vers en Veggie team lekkere plantaardige gerechten en spreads waarbij ze focussen op een duurzame bereidingswijze. Niet enkel de groenten, maar ook de kruiden komen bijvoorbeeld van de lokale bio-boer. Dit jaar breiden ze hun assortiment van plantaardige burgers uit en lanceren ze een nieuw soort vegan beleg. Pet af!
Hun jarenlange gedrevenheid en hun rotsvaste geloof in de veggie zaak is ronduit bewonderenswaardig. Ze brengen een prachtig ecologisch en diervriendelijk verhaal zonder een centimeter toe te geven op kwaliteit en smaak. Ze hebben oog voor hun ecologische voetafdruk door zoveel mogelijk ingredi ënten bij lokale boeren en landbouwbedrijven aan te kopen, door geen schadelijke afwasmiddelen in te zetten bij hun energiezuinige wasmachines, door duidelijk te stellen dat de productie van 1kg vegetarische producten tot 12 keer minder energie en grondstoffen nodig heeft dan de productie van 1 kg vlees, door moeite en inspanningen te leveren om bio gecertificeerd te zijn en door het grootste deel van hun energie uit zonnepanelen te halen. Voedselverspilling en restafval worden zoveel mogelijk vermeden door overschotten te verdelen, sociale projecten te ondersteunen en resten te verwerken tot biogas en compost. En het zit hem soms in de details: zo worden bijvoorbeeld de etiketten niet geprint maar gebrand waardoor vervuilende inkten vermeden worden of wat dacht je van de omschrijving van een van hun veggie kaasjes, de alms? Ik citeer:”De combinatie amandel, zwarte peper en komijn heeft een zwoel, pittig, kruidig karakter. Bij dergelijke omschrijvingen wil een mens toch enkel nog veggie eten om dat zwoele, pittige en kruidige te ontdekken!